Iskolacsődök: átfogó vizsgálat

Átfogó vizsgálatot kezdeményez az illetékes hatóságoknál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a több iskolát csődbe vivő Vocational Academy ügyében – értesült lapunk. A tárca arra kíváncsi, hová folyt el a gyerekek oktatására kifizetett több száz millió forintos állami támogatás.

2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes körű vizsgálat lefolytatására kéri az illetékes hatóságokat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Vocational Academy Alapítvány ügyében – tudta meg lapunk azután, hogy Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár tárgyalt az alapítvány által megkárosított tanárokkal.
– Hosszú idő után először végre úgy tűnik, megmozdul valami az ügyben – jelentette ki lapunknak Kertész Ágnes, a károsult tanároknak segítséget nyújtó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökségi tagja, aki részt vett a szaktárcával folytatott tárgyaláson. Az érdekvédő leszögezte: a tárca azt kéri az illetékes szervektől, világítsák át, hogy a korábbi vizsgálatok miért nem vezettek eredményre, hová tűnt el a gyerekek oktatására kifizetett állami támogatás, és hogyan lehetséges, hogy az alapítvány a mai napig működtethet iskolát. Árvay Péter, az egyik károsult tanár kijelentette: az átfogó vizsgálat az Oktatási Hivatalt, a normatívát folyósító Magyar Államkincstárat, és a működési engedélyt kiadó Győr-Moson-Sopron Megyei Jegyzői Hivatalt érintheti, a szervek ugyanis korábban már vizsgálódtak az ügyben, ám az alapítvány ennek ellenére a mai napig működik, és tartozásait nem rendezi.
A Vocational Academy Alapítvány három évvel ezelőtt mintegy tucatnyi kistelepülési oktatási intézmény fenntartási jogát szerezte meg. Számos iskolában azonban nem egyenlítette ki a közüzemi számlákat, a pedagógusok pedig hónapokon át nem kaptak fizetést. A szervezet ellen többen büntetőfeljelentést tettek, a pedagógusok pedig munkaügyi perek során próbáltak hozzájutni többhavi elmaradt bérükhöz és végkielégítésükhöz. A jogerős ítéletek szerint mintegy 150 millió forinttal tartozik a tanároknak az alapítvány, ám eddig a bírósági döntések ellenére sem fizette ki a pénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.