Karmolásnyomok, de nem a tollaslabdától

Az idén megnyerte a bécsi Eb-t, a hó elején pedig sorozatban a harmadik világbajnokságáról tért haza éremmel Mészáros Anett. A Honvéd 23 éves cselgáncsozója Tokióban a női 70 kg-os kategória eredményhirdetésénél súlyos megpróbáltatások után léphetett a dobogó második fokára, mert akkor már járni is alig tudott. Veretes eredménysora alapján viszont a küzdősportágak honi reprezentánsai közül a londoni olimpián ő juthat a legmesszebbre.

2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyesmiről ne is beszéljünk – tér ki felütésünk elől Mészáros Anett, miközben az egyik üzletközpont kávézójában kortyol a kapucsínójából. – Sokaktól hallom, hogy fél lábbal már kint vagyok az olimpián, én azonban még ezt sem merném leszögezni. Nem arról van szó, hogy negatív lennék, és tény, a vb-ezüstömmel rengeteg pontot szereztem, de hosszú még a kvalifikációs sorozat. S Londonról hogyan mondhatnék bármit, amikor még azt sem tudom, hogy mit hoz a jövő hét? Különben is, még élénken él bennem Peking, ahova mi, cselgáncsozók úgy utaztunk ki, hogy előtte a riói vb-n négyen is bronzérmesek lettünk. Aztán az olimpián csak hetedik helyeket szereztünk, és már ott megkaptuk a magunkét. Akkoriban jött be az iwiw, esténként a szobában ültünk a számítógép előtt, vártuk az üzeneteket, és itthonról ismeretlenek nap mint nap olyasmiket vágtak a fejünkhöz, hogy borzalmasak vagyunk, kár volt kiutaznunk. Ez nagyon megviselt mindannyiunkat – vallja be a sportág második magyar Európa-bajnoknője. (Első Eb-aranyunkat Nagy Zsuzsa még 1991-ben szerezte, a harmadikra viszont csak egy napot kellett várnunk Bécsben, mert Mészáros után Joó Abigél is első lett – a szerk.) Ám nem csak a fájó emlék miatt fészkelődik a székén és igazgatja a lábát.
„Nem igazán tesz jót az üldögélés, az orvosok azt mondják, hogy a vb-n kilenc centi hosszan részlegesen beszakadt a combizmom. Még reggel, a bemelegítésnél történt, amikor egy belső combdobást próbáltam, és egyszer csak iszonyatos roppanást éreztem. Össze is estem, ám valahogy talpra álltam, és végigversenyeztem a napot. Négy mérkőzést megnyertem, a döntőben azonban még jobban rásérültem, és a francia lány ellen fel kellett adnom egy leszorításnál. Bánt, hogy nem tudtam nyerni, ráadásul az ellenfelem szemében láttam, tart tőlem; ám amíg tavaly egy úgymond bosszantós ezüstöt szereztem, mert akkor egy jószerivel ismeretlen kolumbiai lánytól kaptam ki, ezúttal egy klasszis győzött le, és ezt könnyebb elfogadni. Most hat hét rámegy a rehabilitációmra, s talán egy versenyen még elindulhatok idén, Japánba viszont nem szeretnék visszamenni. Mert ilyen utazásos tortúrában még nem volt részem, mint most.”
Megtudjuk, hogy a versenye előtti napon este kilenc órakor esett be a szállodájába, a tervezett délelőtti érkezés helyett. Budapestről a gép késése miatt nem érte volna el a párizsi csatlakozást, ezért Amszterdamba kellett elrepülnie, s közben még izgulhatott, hogy ott lesz-e helye a KLM tokiói járatán. „Amikor Ferihegyen a kezembe nyomtak négyezer forint értékű étkezési utalványt, és semmi konkrétumot nem mondtak, bizony megfordult a fejemben, hogy a géppel együtt a világbajnokságról is lemaradok…”
A megpróbáltatásokat az sem feledtette, hogy az eredményhirdetés után a magyar csapat egy meghívásnak eleget téve abban az étteremben vacsorázhatott, ahol a Kill Bill nagyjelenetét forgatták. „Szerintem a világ legjobb bélszínjét kóstolhattam meg, de abban az állapotomban inkább arra vágytam volna, hogy egy hamburgerrel beájuljak az ágyamba. Mert a lépcsőn sem tudtam felmenni a saját erőmből.”
S ez tényleg a sors fintora volt, hiszen Mészáros Anett súlycsoportja talán legerősebb dzsúdósa a világon. A válogatott mellett dolgozó dr. Katics László által meghonosított erőnléti programot Toncs Péter a legapróbb részletekig tökéletesen a versenyzőjére hangolta. „Peti emellett elérte, hogy a szőnyegen kívül is mozogjak, ami nagy szó, mert ha nem muszáj, én bizony nem futok sehova. Labdával kész szerencsétlenség vagyok, a gömbérzékem nulla, viszont a tollaslabdázást nagyon megkedveltem. S ez fokozza a robbanékonyságot is” – nyerünk betekintést a modern edzéselméletbe, továbbá értesülhetünk afféle kulisszatitokról, hogy edző és tanítvány között csupán egy súrlódási pont van. Nevezetesen a mester Rafael Nadal, míg a tanítvány Roger Federer nagy szurkolója. „Nem is lehet kérdéses, hogy teniszben a svájci a király. Nadal nekem nem az esetem semmilyen tekintetben sem, Pekingben láttam közelről. A kosaras Kobe Bryant, na ő tényleg nagy szám!” – halljuk ki a cselgáncsozóból a nőt is, aki amúgy 2005-ben a sportnapilap szavazásán a magyar sportolónők között megnyerte a „Bájosok Ligáját”.
„A hollandok világbajnokával, Boschcal mindig hatalmasat verekszünk, és ezt akár szó szerint is lehet érteni. Most a vb-n az elődöntőben olyan karmolásnyomok lettek rajtam, hogy utána megkérdezték, előző nap macskával aludtam-e. Amikor a szőnyegen küzdök, fentebb tolom az agresszivitásomat, de a nőiesség sem előtte, sem utána nem szenved csorbát a cselgáncsban. Mint ahogy csinos, jó alakú ökölvívólányok is szép számmal akadnak” – szögezi le a frizurája színét korábban sokszor változtató, de a sötétbarnánál megállapodni látszó Mészáros Anett.
„Kiskoromban én voltam az óvoda réme, iskolásként azonban beírattak a margitszigeti dzsúdósokhoz; biztos, ami biztos alapon a reggeli edzésekre is, és ott leszívták a fölös energiámat. Utána a padban már szépen elbóbiskoltam – emlékszik vissza a kezdetekre. – Amúgy tízéves lehettem, amikor az olimpiai bajnok Hunyady Emese a városligeti műjégpályán kiszúrta, hogy jó koris lennék, anyukám azonban azt mondta neki, köszönjük szépen, de vastag combokat nem kérünk. Ám milyen a sors, Emesével a későbbiekben jó barátnők lettünk, tavasszal ott szurkolt nekem a bécsi Európa-bajnokságon. A versenyem előtti napon pedig megmutatta Badent, ahol lakik, és elvitt a híres helyi szökőkúthoz, a szerencsét hozó gömbhöz is.”
Érdemes lenne utánanézni, Londonban létezik-e ilyesmi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.