Kényszerű szabálytalanságok

Bár több komoly jogsértést is tapaszalt a gyermekek óvodai felvétele ügyében az Oktatási Hivatal, méltányosságból mégsem büntetett meg egyetlen intézményt sem, mivel a túl kicsi, illetve a sajátos lakókörnyezetben lévő óvodák nem tehettek a szabálytalanságokról.

2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kötelező óvodai felvételének megtagadása, a maximális csoport-, illetve intézményi létszám jelentős túllépése, és a halmozottan hátrányos helyzetű óvodások jogellenes elkülönítése – ezek azok a legfontosabb jogsértések, amelyeket az Oktatási Hivatal (OH) talált az óvodák hatósági ellenőrzése során. Az OH tíz önálló intézményt – a tagintézményekkel együtt összesen húsz feladatellátási helyet – vizsgált abból a szempontból, hogy az óvodákban érvényesül-e az egyenlő bánásmód követelménye az óvodai felvételeknél és a gyermekek csoportba sorolásakor.
Az ellenőrzés több működési területet érintő jogellenes intézményi gyakorlatot is feltárt. Két intézmény több gyereket vett fel, mint amennyi megengedett férőhelye volt, négy intézményvezető pedig a maximális csoportlétszámot lépte túl fenntartói engedély nélkül.
Egy óvoda férőhely hiányában elutasított kilenc halmozottan hátrányos helyzetű négyéves gyereket, pedig a jogszabály szerint őket köteles lett volna felvenni, és ezzel elvileg megvalósította a hátrányos megkülönböztetést. Az OH ugyanakkor leszögezi: az óvodavezető nem tehetett mást, mert az óvodába jelentkező összes gyerek halmozottan hátrányos helyzetű státussal rendelkezett, és a csupán egy csoporttal, ideiglenes épületben működő óvodában nem lehet több gyermeket elhelyezni. Az óvodában egyébként akkora a férőhelyhiány, hogy a szintén óvodáskorú hároméves gyerekek már nem is jelentkeztek, mert a szülők tudták, hogy teljesen esélytelenek a bekerülésre.
A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek jogellenes elkülönítésére három város több intézményegységből álló óvodáiban bukkant az Oktatási Hivatal. Volt olyan város, ahol az egyik tagóvoda „Micimackó” csoportjában 43 százalék volt a hátrányos helyzetű gyerekek aránya, míg az ugyanezen a településen lévő „Süni” csoportban mindössze 4 százalékos. Egy másik város egyik tagóvodájának nagycsoportjába járó gyerekek 14 százaléka volt halmozottan hátrányos helyzetű, míg a másik intézmény nagycsoportosainak 92 százaléka. Az Oktatási Hivatal ugyanakkor megállapította, hogy a három városban nem szándékosan különítették el a hátrányokkal küzdő gyerekeket, hanem spontán folyamat játszódott le. Azok a tagóvodák, amelyekben aránytalanul sok az ilyen gyerekek száma, az OH szerint „olyan sajátos társadalmi környezetben helyezkednek el, amely ezt a helyzetet generálja”. Hiába teszik lehetővé, hogy az érintett szülők más óvodába is beírathassák a gyerekeiket. Az óvodavezetők a hatóságnak megerősítették, hogy a szülők csakis a lakóhelyükhöz legközelebb eső óvodába járatják őket.
Az OH megállapította, hogy a vizsgált óvodák törekednek az egyenlő bánásmód követelményének érvényt szerezni, ám ebben nehézséget jelent az egyes feladat-ellátási helyek sajátos helyzete. A hatósági ellenőrzést követő intézkedésekről az Oktatási Hivatal elnöke (még Bakonyi László) döntött. Az elnök a szakvéleményen túl figyelembe vette az érintett települések, illetve óvodák sajátos helyzetét és a méltányosság elvét. Három óvoda esetében intézkedés nélkül zárta le a vizsgálatot, hat esetben pedig figyelmeztette az intézményeket a szabálytalanság megszüntetésére. Egy esetben hatósági eljárást kezdeményezett, de végül az a vizsgálat is figyelemfelhívással zárult, így a jogsértések ellenére egyetlenegy óvodát sem bírságoltak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.