Kiderült, mennyit ér a diploma

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tavaly végzett, a felmérésben megkérdezett fiatalok 2,24 százaléka, míg a Miskolci Egyetemen diplomázók 13 százaléka munkanélküli – derül ki a tegnap közzétett diplomás pályakövetési kutatásból. A www.diplomantul.hu című honlapon publikált adatokból az is megtudható, hogy az egyes felsőoktatási intézmények különböző karain diplomázók átlagosan mennyit keresnek, és milyen státusú munkát találtak.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig csak találgatták a fiatalok, hogy az egyes felsőoktatási intézményekben szerzett diploma mennyit ér, mennyire piacképes, és annak birtokában milyen eséllyel talál majd állást a frissen végzett fiatal. Tegnap óta azonban nyilvánosak az erről szóló adatok. Az Educatio Nonprofit Kft. által tegnap közzétett adatbázis mérföldkövet jelent a diplomás pályakövetés rendszerében. A www.diplomantul.hu weboldalon publikált adatokból bárki megtudhatja, hogy egy adott felsőoktatási intézmény karán diplomázók milyen arányban tudtak elhelyezkedni, sikerült-e a szakmájukban munkát találni, és arra is fény derül, mekkora jövedelemre számíthatnak. Eddig mintegy harminc intézmény adatai találhatók meg az adatbázisban, több esetben karokra lebontva. Az adatokat böngészve például kiderül, hogy a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézményen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tavaly végzett és a felmérés során megkérdezett hallgatók 84 százaléka ma már teljes munkaidőben dolgozik, 5,8 százalékuknak alkalmi munkái vannak, és csupán 2,24 százalékuk munkanélküli. Egy tavaly végzett ELTE-hallgató jelenleg átlagosan nettó 132 880 forintot keres. A legtöbbet közülük az informatikusok visznek haza (nettó 194 990 forint), a legkevesebbet a gyógypedagógusok (106 730 forint). A székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán tavaly végzettek 6,1 százaléka munkanélküli, 79 százalékuk alkalmazottként dolgozik teljes munkaidőben, 7,4 százaléknak saját vállalkozása van. A kodolányisok átlagos havi nettó jövedelme 156 390 forint, ami több mint húszezer forinttal meghaladja az ELTE-n végzettek átlagát.
A Miskolci Egyetemen tavaly végzettek között jelentős, 13,1 százalékos a munkanélküliek aránya. A legrosszabb a helyzet a bölcsészkaron, illetve az állam- és jogtudományi karon diplomát szerzők esetében: az említett karokon végzettek közül a válaszadók 18 százaléka állástalan. A Miskolcon végzettek átlagjövedelme 134 640 forint, a legjobban közülük a gépészmérnökök keresnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.