Ma hallgatják meg a Mal vezetőjét

A Mal Zrt. cégvezető-alelnökének szabadlábra helyezését kéri a nyomozási bírótól Bánáti János ügyvéd. A védő szerint nem állapítható meg sem a bűncselekmény gyanúja, sem pedig az előzetes letartóztatás különös feltétele. Bánáti elmondta: a magánvagyont nem zárolták.

Kulcsár Anna
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly jogi okfejtéssel, cáfolattal készül a ma délutáni meghallgatásra Bánáti János ügyvéd, Bakonyi Zoltán cégvezető-alelnök védője. Bakonyi ma délután egy órakor áll a nyomozási bíró elé. A rendőrségi őrizet hetvenkét órás időszaka lejár, a bírónak döntenie kell: az ügyész indítványára elrendeli-e az alumíniumipari cég alelnökének előzetes letartóztatását.
Bánáti lapunknak azt mondta: sem a közveszélyokozás, sem a környezetkárosítás vétsége nem állapítható meg. Bakonyi a munkatársai által készített katasztrófavédelmi tervet aláírta, arra ugyanakkor nem számított és nem számíthatott, hogy a zagytározó fala ledől, a gát összeomlik. Az építményt évtizedekkel ezelőtt hozták létre, eddig megfelelő volt. Az ügyvéd hozzátette: néhány perc alatt semmilyen katasztrófaterv alapján sem lehetett volna elvégezni a lakók kitelepítését. Bánáti megemlítette, hogy a letartóztatás oka már csak azért sem áll fenn, mert az iratokat a hatóság az ügy megindításakor elvitte. Azokat a gyanúsított nem tüntethetné el, más okot pedig nem közöltek vele, amikor őrizetbe vették.
Megtudtuk: a cégvezető-alelnök magánvagyonát nem zárolták. Ennek a védő szerint hiányoznak a feltételei: a károsultak a hatóságnál nem jelentettek be kárigényt, s nincs igazolva, hogy okozati összefüggés lenne a kár és Bakonyi magatartása között. Bánáti szerint kiterjedt szakértői bizonyításra lehet számítani az ügyben.
Bánáti János kérdésünkre kifejtette: a közveszélyokozás és a környezetkárosítás vétségének is a gondatlan változatát rója fel a hatóság a cégvezetőnek. A magánvagyon bűnügyi zárlatát pedig csak szándékos bűncselekmény miatt lehet elrendelni.
Ha a nyomozási bíró – a későbbi kártérítés vagy a vagyonelkobzás fedezeteként – zár alá veszi a gyanúsított javait, azt a különféle hatóságoknak kell végrehajtaniuk. Ilyenkor a földhivatal a tulajdonos ingatlanára bejegyzi a zár alá vételt, a gépjármű forgalmi engedélyében feltüntetik a lefoglalást, a bankszámla befagyasztására pedig a pénzintézetet kötelezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.