Maradjon játék a szerencsejáték!

Bár hazánk az európai középmezőnyben van a játékfüggőséggel küzdők számát illetően, a jelenséget nem érdemes félvállról venni. A Szerencsejáték Zrt. „Maradjon Játék!” néven indított kampányt, amellyel a felelős játékszervezésre, valamint a hazánkban illegálisan működő, a játékszenvedélyen nyerészkedő, önkorlátozást nem gyakorló online póker- és fogadási oldalak veszélyeire, a kiskorúak veszélyeztetettségére figyelmeztet.

MN
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A játék alapvető emberi szükséglet. Az életkor előrehaladtával ugyanakkor változnak az igények, a felnőtteknek szóló tág palettán pedig megtalálhatók a szerencsejátékok is. Ezek célja optimális esetben nem más, mint hogy űzőjének kikapcsolódást, szórakozást, társas együttlétre is lehetőséget nyújtsanak. A játék azonban szenvedélyes méreteket is ölthet, amely súlyos egzisztenciális, családi, szociális krízishelyzetet eredményezhet. E szenvedélybetegség Európában leginkább az Egyesült Királyságban és Észtországban van jelen, de hazánk sem érintetlen. Egy 2007-es kutatás szerint a lakosság 7,5 százaléka érintett a túlzott szerencsejáték által. 1,9 százaléka problémás, 1,4 százaléka pedig patológiás játékszenvedéllyel küzd. Mint azt Demetrovics Zsolt addiktológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem függőségkutatási csoportjának munkatársa kifejtette, e szenvedélybetegség ugyan nem alkoholhoz vagy droghoz, tehát kémiai szerekhez, hanem valamilyen tevékenységhez köthető, a háttérben meghúzódó indítékok, valamint a gyógykezelés módja sok szempontból hasonló a nagyobb társadalmi problémát jelentő társakéhoz. – A játékszenvedély kapcsán az alkalom gyakorisága és az ezzel szoros kapcsolatban álló elérhetőség számít elsődleges kiindulási pontnak. Míg például egy lottó fogadásra heti egy alkalom kínálkozik, addig az online űzhető kártyajátékok percenként több nyerési-vesztési lehetőséget kínálnak, gyakorlatilag a nap huszonnégy órájában. Ennek megfelelően a játékszenvedéllyel küzdők zöme ezen játékokat űzi – fogalmazott Demetrovics, hangsúlyozva: a betegség kialakulásának számos oka lehet. Genetikai tényezők is hozzájárulnak a szerencsejáték-függőség kialakulásához, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichológiai tényezőket sem. Az impulzívabb személyek például valószínűbben válnak szerencsejáték-függővé, az ilyen ember ugyanis hajlamos előbb cselekedni, mint gondolkodni. A szakember szavai szerint a függőség az esetek igen jelentős részében együtt jár valamilyen más pszichés tünettel, betegséggel is. A leggyakoribb társuló zavarok a hangulatzavarok, elsősorban a depresszió, amelyek előzményét is jelenthetik a szerencsejáték-problémának, azaz sokan azért kezdenek játszani, hogy „elkerüljék” a negatív hangulati állapotaikat.
– Honnan tudhatjuk, hogy a barátunk, vagy családtagunk segítségre szorul? – kérdeztük a szakembert.
– Valójában a játék mennyisége, de még a játékra feltett pénz mennyisége sem határozza meg önmagában egyértelműen, hogy problémás mértékű játékról van-e szó, segítségre szorul-e a játékos vagy nem. Elsősorban azt érdemes ilyenkor mérlegelni, hogy menynyire változtak meg hozzátartozónk, ismerősünk mindennapi szokásai a játék következtében, feladott-e korábban fontos tevékenységeket, elhanyagolja-e korábban fontos kapcsolatait, továbbra is megfelelően látja-e el a munkáját, megfelelően végzi-e a tanulmányait – húzta alá a szakpszichológus.
A betegség természetét, így a gyógyulás lehetőségét illetően a pszichológus kitért arra is, hogy a gyors és egyenes úton történő leszokás inkább ritka kivétel a szenvedélybetegségek esetében, sokkal inkább a megcsúszások, visszaesések jellemzőek. Egyes terápiás és önsegítő módszerek filozófiája is amellett foglal állást, hogy a szerencsejáték-függőségből nincs gyógyulás, csak az absztinencia, a játékmentes élet lehet kitűzött cél. Orvosi vagy pszichológiai szempontból ugyanakkor az évek óta absztinens és tünetmentes egykori játékos természetesen gyógyultnak számít. Más kérdés, hogy akár egyetlen újabb játék is visszaesést okozhat a játékfüggő számára. – Általában nem beszélhetünk egyetlen, bizonyosan leghatékonyabb terápiáról, inkább azt kell keresni, hogy kinek, milyen problémára, mi a leginkább megfelelő, leghathatósabb segítséget nyújtó beavatkozás. Van, aki inkább a profeszszionális, pszichológusi, orvosi segítség iránt nyitottabb, míg mások inkább bevonhatók valamilyen önsegítő csoportba. Ha valakinek a családja is megmozdítható, akkor hatásos lehet a családterápia – közölte a szakember, hangsúlyozva: a terápiák, önsegítő csoportok viszonylag széles spektruma elérhető ma Magyarországon. Ezek mellett legalább ennyire fontos a megelőzés, illetve a szerencsejáték szervezők prevenciós tevékenysége, hiszen – vélekedett Demetrovics Zsolt – hosszú távon a szolgáltatók üzleti érdeke is, hogy a kuncsaftok valóban szórakozás, kikapcsolódás lehetőségét keressék.
A Szerencsejáték Zrt. már elkötelezte magát a káros mértékűvé vált szerencsejáték elleni fellépés érdekében. A játékszervező társaság „Maradjon Játék!” szlogennel indított kampányt, s ennek keretében weboldalán, valamint az értékesítőhelyeken ingyenesen kapható tájékoztató füzettel kívánja felhívni a figyelmet a játékszenvedély veszélyeire. A Szerencsejáték Zrt. emellett telefonszámokat és honlapcímeket is közzétett, így járulva hozzá ahhoz, hogy a játékfüggők szakszerű segítséget kapjanak. Az önfeledt, de biztonságos játék melletti elkötelezettséget továbbá jelzi az is, hogy a társaság a felelős játékra való ösztönzéssel rövid távon bevétele egy részéről mond le, mivel meggyőződésük szerint ez hosszabb távon társadalmi szinten feltétlenül kifizetődik. – Fontos, hogy a játék örömforrás, és ne a mindennapi életen eluralkodó, romboló szenvedély legyen. Különösen akkor, ha egyre több, egyre gyorsabb szerencsejáték lehetőség kínálja magát, főként az interneten. Ezek a többnyire illegális, külföldi szervereken keresztül elérhető pókeroldalak és fogadási portálok sokkal könnyebben rabul ejthetik a játszani vágyókat, mint a hagyományos, a magyar állami játékszervező által megbízható módon kínált játéklehetőségek – hívja fel a figyelmet a Szerencsejáték Zrt., amely kampányában külön figyelmet fordít a játékszenvedély terén különösen veszélyeztetett kiskorúak és fiatalkorúak védelmére, felvilágosítására. (x)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.