Plakátgondok

2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontatlan változatában a hír nemes gesztust sejtet: Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje levette a lámpavasról Káli Sándor szocialista politikust, jelenlegi városvezetőt. Ez azonban így nem precíz, Szegedi csupán az MSZP-s polgármester választási portréját vette le a villanypóznáról, mondván, a szocialisták felülragasztották a Jobbik hirdetését. (Szó se róla, a televízióban is jól látszott a lehámozott Káli-reklám alatti eredeti plakát.) A médiumokban is megjelent esemény egyébként egy előre bejelentett Jobbik-sajtótájékoztatón történt, amelynek végén a rendőrök rongálás miatt szabálysértésért őrizetbe vették Szegedi Mártont.
Bár egy kampányidőszakokban szokásos történettel állunk szemben, a jelenséggel kapcsolatban érdemes egy-két kérdést feltenni. Miért nem lehet az adott plakátot egy eredendően csupasz felületre ragasztani? Miért kell eltüntetni a korábban kitett hirdetést – talán mert az túl találó, túl ütős? Tényleg a legfelülre kihelyezett politikus mondandója a legidőszerűbb? Gyakorlatiasabb kérdés: nem fél az illető felülragasztó, hogy kirúgják alóla a létrát? És ha már a plakátoknál tartunk, vajon megérik-e a rájuk fordított horribilis költségeket? Gondolok itt most elsősorban a szinte kizárólag negatív kampányt folytató szocialisták szlogenjeire. Csak úgy fröcsög belőlük a kormányon lévő Fidesz–KDNP iránti gyűlölet, a kisajátított hatalom elvesztéséből fakadó beteges düh, az ellendrukkerek szánalmas kudarcszomja. (A nagy fröcskölődés közben meg észre sem veszik, hogy önmagukat ássák még mélyebbre, demagógiájuk, programtalanságuk tavaszi nagy bukásukat igazolja.) Kár a plakátok nyomdaköltségeiért. Amúgy meg bárki kampányhirdetéseire ragasztanak is rá Káli Sándorék, az övékét mossa le először az őszi eső. Meg a vasárnapi voksolás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.