Segítség az átvert tanároknak

Két és fél év semmittevés után kormányzati segítséget remélhetnek azok a pedagógusok, akiket többhavi fizetésüktől fosztott meg a falusi iskolákat csődbe vivő Vocational Academy Alapítvány. Míg Hiller István szocialista oktatási miniszter válaszra sem méltatta a hozzá forduló tanárokat, az új oktatásirányítás segíteni próbál.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetésre hívta ma délelőttre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba (Nemfi) a Vocational Academy Alapítvány által megkárosított tanárokat Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár. A tárgyaláson képviselteti magát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely az elmúlt években jogi segítséget nyújtott több becsapott pedagógusnak. A pedagógusoknak két és fél évükbe tellett, mire elérték, hogy az oktatásirányítás foglalkozzon a problémájukkal. A fordulathoz kormányváltásra volt szükség, Hiller István korábbi szocialista szakminiszter ugyanis nem volt hajlandó segíteni a bajba jutott pedagógusokon. Még arra sem méltatta őket, hogy válaszoljon segítségkérő levelükre.
– Azt kérjük a minisztériumtól, hogy segítsen mielőbb hozzájutni a pénzünkhöz, mert hiába a jogerős ítélet, évek óta nem kaptunk egy fillért sem – mondta lapunknak Árvay Péter sopronkövesdi tanár. Hozzátette: munkájuk során közfeladatot láttak el, így elfogadhatatlannak tartják, hogy ne legyen garancia a tanári bérek kifizetésére. Gloviczki Zoltán érdeklődésünkre leszögezte: sajnálatos tény, hogy a megkárosított pedagógusok elmaradt bérének tényleges kifizetését az elmúlt időszakban semmilyen hatóság nem volt képes elérni. Hozzátette: a minisztérium szankcióval nem tud élni, viszont kész szakmai és erkölcsi segítséget nyújtani abban, hogy a tanárok nyomást gyakoroljanak az alapítványra.
A Vocational Academy Alapítvány három évvel ezelőtt mintegy tucatnyi oktatási intézmény fenntartási jogát szerezte meg oly módon, hogy azt ígérte a súlyos anyagi gondokkal küszködő önkormányzatoknak: amennyiben átengedik neki az iskolát, a településnek egy fillérjébe sem kerül a működtetés. Az alapítvány azonban számos iskolában nem egyenlítette ki a közüzemi számlákat. Számos óvodában, iskolában olyan súlyos helyzet alakult ki, hogy többnapos szünetet kellett elrendelni.
A csődbe vitt óvodák, iskolák dolgozóinak két éve négy-hat havi bérrel, illetve elmaradt végkielégítésekkel tartozik az alapítvány. A szervezet ellen többen büntetőfeljelentést tettek, a pedagógusok pedig munkaügyi perek során próbáltak a pénzükhöz jutni. A jogerős ítéletek szerint mintegy 150 millió forinttal tartozik nekik az alapítvány, ám az eddig a bírósági döntések ellenére sem fizette ki a tanároknak a pénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.