Színvilág

k ö n y v e s h á z

Ayhan Gökhan
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nádasdy Ádám valóban a szavak, az anyanyelv embere, mint azt a szerző válogatásában nemrégiben megjelent Verejték van a szobrokon című verseskötete bizonyítja. Aki nem híve a válogatott kötetekre jellemző megszokott szerkesztésnek, az külön örömét találja majd Nádasdy könyvében, ugyanis nem a lezárásra, összegzésre tesz kísérletet a válogatás, hanem a folytathatóság újabb állomásának mérföldkövét rakja le.
A főképp nyelvészként, Shakespeare-fordítóként ismert Nádasdy Ádám a korábbi kötetekre jellemző pontosság szigorú törvényéhez igazodva gyűjtötte össze a verseket és bővítette azok számát. Nem ment bele kísérletezésekbe, túlzottan nagyvonalú megoldásokba, az eddig jól bevált úton (stílus mentén) haladt – a megismert hang kíséri végig az olvasót.
A Nádasdy költészetét szerető olvasók számára nem szükséges külön említenem a költőre jellemző témák és klasszikus formák sokszínűségét, de hangsúlyoznám azt az egyedi, szemérmetlenül szemérmes szerelemnyelvet, melyet Nádasdy Ádám alkalmaz, illetve azt a viszonyt, ahogyan szemben áll vele. Ugyanis a homoszexualitását nyíltan vállaló költő szerelmes verseinél maga a szerelem, a társ elvesztése, a fájdalom jelenléte, egyszóval a metafizikai fogalom áll a középpontban, azaz nem különbözik más szerelmes versektől. A nyelvet nemegyszer játékként értelmező (kihasználó) költő a leghétköznapibb események és tárgyak versbe emelésével, ünneppé avatásával ragadja magával és bűvöli el olvasóját. Mellékesen jegyezném meg, nem egy válogatás a hevenyészettség csapdájába esik, szerencsére ez Nádasdy köteténél nem fordulhat elő, a kötet egészén átívelő és nyomot hagyó nyelvi harmónia meglétének köszönhetően.
A Verejték van a szobrokon olyan, mint egy képeskönyv: mindenki a maga számára leginkább tetsző versképeket választhatja belőle, ugyanakkor mindegyik kép hasonló színárnyalatokkal dolgozik. Csalódni korántsem fog, aki már régóta megfigyelője ennek a visszafogottan szép színvilágnak.
(Nádasdy Ádám: Verejték van a szobrokon. Magvető Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 2490 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.