Végzetes csapás a Vértesi Erőműre?

Dékány Lóránt
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hatmilliárd forintot kell kifizetnie a Vértesi Erőműnek a Kapolyi László szocialista nagyvállalkozó cégével 2008-ban kötött előnytelen szerződések miatt – közölte tegnap a társaság. A Vértesi Erőmű korábbi vezetése – tulajdonosi felhatalmazás nélkül – még 2008-ban több milliárd forint értékben kötött a Kapolyi érdekeltségébe tartozó System Consulting Zrt.-vel áramvásárlási szerződést. A cég azonban időközben elállt áramvételi szándékától, így a korábban kötött megállapodásokat az erőmű kénytelen volt felmondani. Emiatt viszont az érintett áramkereskedők egy része pert indított a Vértesi Erőmű ellen.
Az egyik ilyen a szerb tulajdonosi háttérrel rendelkező EFT volt, amely a bíróság döntése szerint jogosan követelt hatmilliárd forintot a vértesi társaságtól. Ez az összeg fedezhetné Oroszlány teljes éves költségvetését, vagy 6000 munkahely létrehozásához is elegendő lehetne. Az összeg kifizetése ugyanakkor a Vértesi Erőmű teljes ellehetetlenülését okozhatja, hiszen az erőmű évek óta állami segítséggel működik, és évről évre több támogatásra szorul. – A vállalat tartalékai a megítélt tartozás töredékét sem fedezik – áll a lapunkhoz eljuttatott levélben.
Ráadásul ez az összeg csupán a mostani tartozást fedezné. Korábban két hasonló kimenetelű bírósági döntés született az előnytelen szerződések miatt. Ebből az erőmű már kifizette a CEZ Magyarország Kft.-nek megítélt 1,9 milliárdos tartozását. A második, közel kétmilliárdról szóló elmarasztaló ítélet után – amelyet az Energy Capital Zrt.-nek kellett volna megtéríteni – a Vértesi Erőműnek nem maradt más lehetősége, mint hogy csődvédelembe menekült. Ettől azt várták, hogy időt adjon a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, a követelések csökkentéséhez. Az erőmű hitelezői pár napja, az egyezségi tárgyaláson még elfogadták a javaslatot, hogy a társaság újabb kilencven nappal meghosszabbítsa a csődvédelmi eljárást. – A jelenlegi peres döntés értelmében azonban teljesen új helyzet állt elő – áll a közleményben.
Mindezek miatt a társaság nehéz döntés előtt áll. A vezetőknek figyelembe kell venniük a vállalat dolgozóinak jövedelmét, a kapcsolt regionális szolgáltatások felelősségét, de az adófizetők pénzének védelmét is. – Az erőmű nem rendelkezik az újabb tartozás rendezéséhez szükséges erőforrásokkal, ami súlyosbítja a társaság pénzügyi helyzetét, és egyre kevesebb lehetősége van arra, hogy kigazdálkodja azt. A Vértesi Erőmű vezetése ezért a napokban megvizsgálja az újonnan kialakult helyzetet és megteszi a szükségesnek ítélt lépéseket – jegyezték meg. A cég ellen egy negyedik áramkereskedő, a HSE Hungary Kft. is nyújtott be korábban keresetet a mostani hatmilliárd forintnál is nagyobb összegre, ám ennek az ügynek a kimenetele még nem ismert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.