Álmából felkeltve is

Nyolc év, Csollány Szilveszter debreceni megkoronázása után újra világbajnoka van a magyar tornasportnak, lólengésben pedig huszonhárom esztendő elteltével ünnepelhetünk újra vb-aranyat. S milyen kicsi a világ: szombaton Berki Krisztián ugyanúgy Rotterdamban győzött, mint Borkai Zsolt 1987-ben. Az UTE négyszeres Európa-bajnoka két vb-ezüst után ért fel a csúcsra.

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedik a mezőnyből. A lólengésben kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros vb- és Eb-győztes Magyar Zoltán itthonról kísérte figyelemmel a rotterdami történéseket: „Mivel a szerenkénti döntőket egyetlen Magyarországon fogható csatornán sem lehetett látni élőben, állandó telefonkapcsolatban voltam a főtitkárunkkal, Altorjai Sanyival, és ő közvetítette Krisztián gyakorlatát. Azóta felvételről már megnéztem, és mondhatom, remek produkcióval rukkolt ki. Azt persze már a döntő előtt, a selejtező eredményei alapján mindenki tudta, hogy kiemelkedik a mezőnyből, és a magam részéről száz százalékra vettem, hogy megnyeri az aranyérmet. Krisztián egyértelműen beérett, lólengésben most ő a világ legjobbja. S talán nem árulok el titkot azzal, hogy jövőre még erősebb lesz a gyakorlata. Az edzőjével, Kovács Istvánnal olyan új elemet építenek be, ami a meglepetés erejével hat majd – árulta el a Magyar Tornaszövetség alelnöke, aki pozíciójából adódóan is értékelt: – Nagyon kellett ez az óriási siker itthon a sportágnak, mindenképpen profitálhatunk belőle. Tudom, lesznek, akik azt mondják majd, a magyar tornát egyetlen versenyző jelenti, de tisztában kell lenni azzal, hogy a kínaiakat leszámítva minden nemzetnek legfeljebb egy-két klasszisa van. A konkurencia mégis hatalmas, hiszen a vb-n hatszázan indultak, és a zsúfolt lelátók is mutatják a torna népszerűségért. Nekünk a magunk szerény anyagi lehetőségei között bizony nehéz lépést tartani a világgal, de azért férfi- és női együttesünk is bejutott a legjobb huszonnégybe – csapatban lólengésben a második legjobbak lettünk, ami óriási bravúr –, és így teljes létszámmal vehetünk részt a jövő évi olimpiai kvalifikációs vb-n. Jó kimondani, hogy oda Berki Krisztián világbajnokként megy majd.”


Amikor Csollány Szilveszter 2002-ben Debrecenben gyűrűn világbajnok lett, mindössze tizenkét ezred ponton múlt, hogy egy jószerével ismeretlen, 17 éves, nyurga fiatalember bejusson a lólengés döntőjébe. Berki Krisztián a szer elődöntőjében – mert akkor volt ilyen – kilencedik lett, és a finálé első számú tartalékja. Ám csakhamar főszerepet osztottak rá. Két év múlva a ljubljanai Európa-bajnokság eredményhirdetésénél már a dobogó harmadik fokára szólították, 2005-ben pedig a Főnix Csarnokba visszatérve már az ő nyakába került az Eb-arany. 2007-ben (Amszterdam), 2008-ban (Lausanne) és 2009-ben (Milánó) úgyszintén. A 2008-as stuttgarti világbajnokságon ezüstérmes lett a kínai Hsziao Csin mögött, ám a pekingi olimpiáról lemaradt, mert a nemzetközi szövetség akkori bugyuta kvalifikációs rendszere alapján a szerspecialistáknak vb-arany kellett a kvótához. Berki minimum egy ötkarikás ezüsttel lett szegényebb – Hsziao Csin rontott gyakorlattal nyert, a horvát Ude végzett a második, a brit Smith a harmadik helyen, s róluk még lesz szó –, tavaly a londoni vb-n pedig egy másik kínai, bizonyos Zsang Hong-tao előzte meg, így az UTE versenyzője újra a dobogó második fokán kötött ki.
Idén tavasszal a birminghami Eb roszszul sült el számára. Akkoriban tört ki a dallamos nevű izlandi vulkán, a légtérzár miatt válogatottunk két napon át buszozott Britanniába, első számú versenyzőnket pedig még makacs csuklófájás is gyötörte. A selejtezőben hibázott, 11. lett, így lemaradt a döntőről. Az aranyat és az ezüstöt a házigazda otthon tartotta, Keatings nevű versenyzőjük 15,600-zal győzött, Smith 15,375-tel lett ezüst-, a szlovén Bertoncelj 14,900-zal bronzérmes.
A pontszámokat viszonyításként írjuk ahhoz, hogy Berki Krisztián most a rotterdami világbajnokságon 15,900-zal nyerte meg a selejtezőt, s fölényét mutatja, hogy a másodikként zárt ausztrál Sellathurai is csak 15,566-ot kapott. A kínaiak a csapatversenyre koncentrálva a szerspecialistáikat otthon hagyták, s ugyan az athéni olimpia lólengés-bajnoka, Teng Haj-bin itt volt, nem jutott be a döntőbe.
Így Kovács István tanítványa volt magasan az első számú favorit, s az a teher is az ő vállát nyomta a legjobban, hogy ő bukhatja a legnagyobbat. A sorsolás úgy hozta, hogy elsőként is szólították, de fellélegezhettünk, mert tökéletes gyakorlata 15,833-at ért. Utána Sellathurai 15,566-ig jutott, az olimpiai ezüstérmes Ude 15,316-ig, a többiek közül csupán Smith produkciója alatt kellett kicsit izgulnunk az internetet böngészve. Ám az erőn felül vállalt anyagerősséggel előálló szigetországi a 15,733-mal mindent kipréselt magából. Neki ez az ezüsthöz volt elég, a vb-aranyat ma Berki Krisztián hozza haza Rotterdamból. Onnan, ahonnan lólengésben a legutóbbi magyar világbajnoki címet Borkai Zsolt is szállította még 1987-ben. De a még mindig csak 25 éves Berkit látva bizakodhatunk, hogy a következőig nem kell várni az esetlegesen 2033-ban újfent Rotterdamban rendezendő vb-ig.
– A döntő előtt hallottam egy televíziós nyilatkozatát. Úgy fogalmazott, ha sikerül megismételnie a selejtezőben mutatott produkcióját, akkor meglehet az érem. Ilyen visszafogott volt, vagy rosszul hallottam, és valójában azt mondta, hogy meglehet az aranyérem? – kérdeztük újdonsült világbajnokunkat az eredményhirdetés után.
– Jól hallotta, csak éremről beszéltem. Legbelül persze tudtam, hogy a selejtezőbeli gyakorlatom aranyat is érhet, de fejben igyekeztem nem erre beállítani magam. Semmiképpen sem szerettem volna elkiabálni a dolgokat, mert egy vb-döntőben azért a nyolcadik hely lehetősége is benne van.
– Azt nyilván nem bánta, hogy most nem akadt kínai ellenfele.
– Amikor kiérkeztünk, láttam, hogy a kínaiaknál nincsenek itt a legerősebb lovasaik, de ez az ő dolguk. Nem én mondtam nekik, hogy ne hozzák ki őket. Két jó versenyzőjük így is akadt, meg is lepődtem, hogy egyikük sem jutott be a fináléba. De ez egy ilyen verseny volt, s most is bebizonyosodott, hogy döntőbe kerülni sem olyan egyszerű feladat. Sajnos idén a birminghami Eb-n nekem sem sikerült, ám ez a vb-arany most bőségesen kárpótolt. Egyelőre azonban még nehéz felfogni, hogy összejött, talán majd otthon sikerül…
– Az miként érintette, hogy elsőként kellett bemutatnia a gyakorlatát?
– Nem zavart, már csak azért sem, mert tavaly a milánói Európa-bajnokságon ugyancsak elsőként szólítottak, és ott is sikerült győznöm. Már a melegítésnél éreztem, hogy minden rendben lesz, és végig nyugodt tudtam maradni. Bár kaptam már magasabb pontszámokat is, mondhatom, hogy talán életem legjobb formáját hoztam. Utána pedig leültem, és végigizgultam a többiek gyakorlatát.
– Mennyire izgult? Elvégre a 15,833-as pontszámát világversenyen tudomásom szerint még egyik döntőbeli riválisa sem közelítette meg.
– Tudtam, ha a selejtezőbeli 15,900-tól el is maradtam, viszonylag jó a pontszámom, de úgy vagyok vele, hogy mindig meg kell várni a verseny végét. Az elején még nem lehet megmondani, mennyivel nyerhet az ember. Így aztán szépen kivártam, amíg a pontozók a nyolcadik gyakorlat után is azon a véleményen voltak, hogy én vagyok a legjobb. S ami még nagyon jólesett, a verseny végén valamennyi ellenfelem úgy jött oda hozzám gratulálni, hogy láttam, őszintén teszik.
– Még a verseny közben, amikor a brit Smith tornászott, azért hevesebben dobogott a szíve?
– Mindenképpen. Ő volt a legkeményebb ellenfél, amit aztán a végeredmény is igazolt. Az övéhez képest az én gyakorlatom két tizeddel alacsonyabb kiinduló pontszámú volt, de bíztam benne, hogy szebben adom elő. S szerencsére így történt. Jó döntés volt, hogy azt a gyakorlatomat mutattam be, amit akkor is meg tudok csinálni, ha álmomból keltenek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.