Az Alkotmánybíróság dönthet patikaügyben

A patikák tulajdonviszonyainak tervezett átrendezése váltja ki a legnagyobb vitát az egészségügyi kormányzat most elkészült nagy javaslatcsomagjában. A piac egyes szereplői az Alkotmánybírósághoz fordulnának az ügyben.

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdvözli a gyógyszerpiacot érintő változtatási javaslatokat a Magyar Gyógyszerészi Kamara. Mint azt Horváth Tamás elnök lapunknak elmondta: végre az intézkedésekben is megmutatkozik, hogy a kormány az egészségügyi rendszer részének tekinti a gyógyszerellátást. Az egyik legfontosabb módosításnak a patikaalapítás korlátainak visszaállítását tartja: a tervezet szerint 4500, nagyobb településeken pedig 4000 lakosonként, valamint 300, illetve 250 méterenként lehetne új gyógyszertárat nyitni. A másik fontos változásnak azt nevezte, amely előírja, hogy a patikát üzemeltető vállalkozásban többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a gyógyszerészeknek, s ennek az előírásnak legkésőbb 2014-ig minden ilyen jellegű vállalkozásnak meg kell felelnie.
Kedvezően fogadta az említett módosító javaslatokat a Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége is.
*
Mint azt Hávelné Szatmári Katalin elnök hangsúlyozta: fontos eleme a javaslatcsomagnak az is, hogy – más európai országok gyakorlatához hasonlóan – kizárnák a patikaüzemeltetők közül többek között a gyógyszergyártókat és -nagykereskedőket. Pozitívumként értékelte továbbá, hogy szigorítanák a gyógyszerekkel kapcsolatos marketingtevékenységet. Így a jövőben nem lehetne különböző ajándékokkal, kuponokkal, kedvezményekkel elcsábítani a vásárlókat. Hávelné szerint azonban ezt a korlátozást nem csak a tb-támogatott orvosságoknál kellene érvényesíteni, hanem minden vényköteles medicinánál.
Lapunknak név nélkül nyilatkozó piaci szereplők azt vetítették előre, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.
– Nem értjük azt a javaslatot, amely kizárja többek között a nagykereskedőket a patikatulajdonosok köréből – szögezte le Küttel Sándor, a Gyógyszernagykereskedők Országos Szövetségének elnöke. Közölte: több százra tehető az eladósodott patikák száma, a nagykereskedők kintlévősége meghaladja a 16 milliárdot. Ez az összeg szerinte behajthatatlanná válik így. Hangsúlyozta: a jogalkotó álláspontjával szemben nem tapasztalták, hogy szakmailag rosszabbul működnének a gyártói, illetve nagykereskedői tulajdonban működő gyógyszertárak. Küttel szerint alkotmányellenes és a jogbiztonságot veszélyezteti az a tervezett rendelkezés, amely arra kötelezi a nagykereskedőket és számos más piaci szereplőt, hogy 2014-ig értékesítsék tulajdonrészüket. Ezt ugyanis most már csak áron alul tudnák megtenni annak ellenére, hogy hatalmas összegeket fektettek be ezen a területen.
Hasonlóan vélekedett a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége is. – Drágábbak lesznek a gyógyszerek, rosszabb az ellátás, megjelennek a zsebszerződések, és a ma is sok esetben veszteséges gyógyszertárak közül sok tönkremegy – ezt vetítette előre Korodi Karolina, a szervezet vezetője. Úgy vélte: ma még a nyereségesen működő vállalkozások sem kapnak hitelt, nemhogy a sokszor veszteségesen üzemelő patikák, ezért újra megjelennek majd a zsebszerződések, hogy papíron eleget tehessenek a gyógyszerészi többségi tulajdonra vonatkozó előírásnak. Ha pedig nincs forrás a rendszerben, akkor nincs megfelelő gyógyszerkészlet, s nincs fejlesztés, azaz romlik az ellátás. Ellenzi azt a tervet is, amely szigorítja a kedvezményeket, mert ettől drágább lesz az orvosság.
A lapunknak név nélkül nyilatkozó gyógyszergyártók azt is kifogásolták, hogy a javaslatcsomag nem foglalkozik a nem támogatott készítmények kis- és nagykereskedelmi árrésének meghatározásával, illetve a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemmel. Az innovatív gyártók pedig az ellen tiltakoztak, hogy a gyógyszerek árához nyújtott támogatást biztosító kassza jelentős túlköltése esetén nagyobb részt kellene befizetniük az államnak, mint a generikus gyógyszert gyártóknak. Azt azonban mindenki tudomásul vette, hogy az azonos hatóanyagú, szabadalmi védettséggel nem rendelkező, „másolt”, de olcsóbb generikus készítményekre való áttérést nem büntetéssel, hanem az orvosok és a patikusok jutalmazásával próbálná ösztönözni a kormány. Emellett azonban biztosítani kellene az új készítmények tb-támogatásba történő befogadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.