Csak jóleső érzés, nem elégtétel

Nemcsik Zsolt Peking után a hetedik hely miatt afféle bűnbakként, másrészt mert a megfiatalított kardcsapat nélküle váratlanul elkezdte kaszabolni a világot, kimaradt az együttesből. Az idén viszont két versenyre már visszakerült, és a jövő héten kezdődő párizsi vb-n is lehetőséget kap. A Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Lontay Balázs összetételű, sokáig alapcsapatnak tűnő négyesből Lontayt cserélte le Nébald György szakági szövetségi kapitány. Együttesünk a világranglista hetedik helyére zuhant vissza, s ez nemcsak 2008-ban volt elfogadhatatlan, most is az.

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuelai Szabó. Bár a kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bencének három versenyzője is lesz csapatunkban – Nemcsik Zsolt, Iliász Nikolász és Pető Réka –, a Magyar Vívószövetségtől hiába kért segítséget az ügyben, hogy akkreditációhoz jusson a vb-n. Ám a korábbi magyar kapitány a venezuelai szövetség jóvoltából mégis ott lehet edzőként Párizsban. Szabó 2007–2008 között a dél-amerikai ország válogatottját irányította, és jelenleg is van egy venezuelai tanítványa. „Már az Eb-n szerettem volna ott lenni, jeleztem a magyar szövetségnek, hogy az utazásomat megoldom, szerzek magamnak szállást, viszont szeretném elkerülni, hogy az orvostól vagy a fegyvermestertől elkunyerált akkreditációs kártyával kelljen odalopóznom a versenyzőimhez. Már akkor is azt a választ kaptam, hogy nem tudnak segíteni. S csak azért nem utaztam ki, hogy a lelátóról szurkoljak. Nem tagadom, rosszulesett, hogy ennyire van rám szükség… Most a vb előtt ugyan szóba került, hogy talán kivisznek edzőként, de aztán ez az ötlet is hamvába holt. A venezuelaiak viszont rögtön segítettek, egy szavamba került, és elintézték az akkreditációmat.”


Múlt héten a Magyar Vívószövetség sajtótájékoztatóján azt az információt kaptuk, hogy a férfi kardcsapatból hárman is maródiak. Javult a helyzet? – kérdeztük az athéni olimpián egyéniben ezüstérmes, csapatban kétszeres világbajnok Nemcsik Zsoltot.
– Valóban végigment rajtunk egy betegség- és sérüléshullám, de szerencsére már kilábalóban vagyunk belőle. Jómagam kicsit még köhögök, ám igazából nem volt vészes a dolog, csak azért szedtem antibiotikumot, hogy ne rosszabbodjon az állapotom. Nikón (Iliász Nikolász – a szerk.) gyorsan átfutott valami náthaszerűség, és sérülése után már Áron is vív rendesen az edzéseken. Szóval a vb-re teljesen rendben leszünk.
– Egy hónappal ezelőtt menynyire bízott abban, hogy Párizsban vívhat a csapatban is? Esetleg a romló eredmények miatt úgy gondolta, hogy egyértelműen újra ott a helye a négyesben?
– Csak tettem a dolgomat, ahogy korábban is, és vártam Nébald György döntését. Eleinte úgy vélte, hogy a fiatal csapat jó eséllyel kijuthat a londoni olimpiára, ami persze még odébb van, hiszen egyelőre a kvalifikáció sem kezdődött el. Az idei év azonban enyhén szólva sem volt diadalmenet, és a kapitány úgy gondolta, valamin mégiscsak változtatni kell, mert ez így nem mehet tovább. Erről persze őt kellene kérdezni. Én úgy vágtam neki az edzőtáborozásoknak, hogy a vb-n egyéniben biztosan indulok, és arra készültem. Amikor kiderült, hogy visszakerültem a csapatba, egyszerűen csak jóleső érzés fogott el, amiért újra bizalmat kapok. S mielőtt megkérdezné, arról szó nincs, hogy most valamiféle elégtételt éreznék.
– Az olimpia után tavaly a plovdivi Európa-bajnokságon, az antalyai vb-n, az idén pedig a lipcsei Eb-n csak egyéniben szerepelt, fogalmazzunk úgy, zajos sikerek nélkül. A vb-n ráadásul a nyolc közé jutásért vívott asszóját az ukrán Lukasenko ellen csúnyán „elvezette” a zsűri. Miként élte meg ezeket a versenyeket?
– Nem szívderítő az ilyen helyzeteket megélni, azzal együtt, hogy az egyéni mindig lutri. A vívás nem mérhető sportág, ahol egy jól sikerült felkészülés után nagyjából prognosztizálható az eredmény. Közbejöhetnek bizonyos külső tényezők is, miként a vb is megmutatta, a két Eb-n pedig Árontól és a Pekingben egyéniben ezüstérmes, csapatban olimpiai bajnok francia Lopeztől kaptam ki szoros asszókban. Az egyéni verseny átka, hogy ilyesmi előfordulhat. Ezért jó, hogy utána a csapatban, ahol úgymond kisebb a rizikófaktor, lehet javítani. Csak éppen a világversenyeken az utóbbi időben ez nekem nem adatott meg…
– Moszkvában még februárban egyéniben grand prix versenyt nyert, másnap azonban a csapattal csak a kilencedik helyen zárt. Plovdivban az együttes önnel bronzérmes, ön nélkül Tuniszban kilencedik, Padovában nyolcadik lett. Ezek tükrében hova helyezzük el a tavaly még vb-3. magyar csapatot?
– Azt gondolom, hogy az olasz és a román együttes valamivel a többiek előtt jár, utánuk jön egy ötös üldözőboly, amelyben mi is ott vagyunk az oroszokkal, az ukránokkal, a németekkel és a franciákkal. A párizsi dobogósok nagy valószínűséggel ebből a körből kerülnek ki. A sorrend azonban megjósolhatatlan, mert az olasz és a román csapat sem verhetetlen. Bár a románok a világbajnokok, szerintem tavaly túlugrották magukat, és hosszú távon aligha tartják meg a pozíciójukat. Természetesen nekünk is az a célunk, hogy odaérjünk a dobogóra, mert nem szeretnénk az olimpiai kvalifikációt megint a tizenvalahanyadik helyről kezdeni, mint Peking előtt.
– A négy közé jutásért borítékolhatóan éppen a románokkal kell vívnunk, az pedig egészen biztos, hogy az első ellenfél a tizenhat között a német csapat lesz az egyéni világbajnoki cím védőjével, Nicolas Limbachhal. Eldőlt már, hogy milyen trióval kezdünk?
– Ezt szerintem nemcsak a szövetségi kapitány, de még a jóisten sem tudja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.