Csalás és sikkasztás a gyanú

Még nyomoz a thai rendőrség a múlt héten letartóztatott, csalással gyanúsított honfitársunk, H. Zoltán Árpád ügyében. A 28 éves férfi konzuli segítséget kap a börtönben, még nem tudni, hogy hazahozzák-e, s ha igen, mikor. A fiatalember ellen több magyarországi és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki korábban.

2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi turisták ellen interneten elkövetett csalással gyanúsítja a thaiföldi rendőrség a Phukethez tartozó Chalongban múlt héten letartóztatott, 28 éves H. Zoltán Árpádot. A nyomozás eddigi adatai szerint a magyar férfi a Thpages Online Media Co. társaság tulajdonosaként rendkívül olcsón, 360 euróért árult hétnapos, az utazást és a szállást is magában foglaló nyaralásokat Phuketre, Koh Samuira, Surat Thanira és Phangngára. Ezek a nyaralási csomagok azonban a valóságban nem léteztek. Mint arról beszámoltunk, H. Zoltán Árpád a csalást alaposan előkészítette, mert előbb meghívta Thaiföldre spanyol, ausztrál és magyar utazási irodák képviselőit, és ott elhitette velük, hogy üdülési csomagjai valósak, illetve azt, hogy azokat a helyi turisztikai hatóság is támogatja. A Bangkok Post szerint a férfi legalább száz magyart és további száz spanyol és ausztrál állampolgárt csapott be.
Az ORFK-tól megtudtuk, honfitársunk ellen csalás és sikkasztás alapos gyanúja miatt adtak ki hazai és nemzetközi elfogatóparancsot, de más országok hatóságai is keresték H. Zoltán Árpádot. Egyéb forrásokból úgy értesültünk, hogy a férfit májusban lejárt vízuma miatt vették őrizetbe, és csak később derült ki, hogy tavaly októberben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Egy helyi lap úgy tudja, hogy a magasan képzett férfi európai számítógépes szakembereknek kiírt verseny győztese, és valójában online keresőprogramok fejlesztéséből él.
A nyomozás eddigi adatai szerint H. Zoltán Árpád társak nélkül, thaiföldi otthonában, egy laptopon tevékenykedett. Miután az internetes foglalások után átutalt öszszegeket eltüntette – a gyanú szerint több százezer eurót –, a közelben élő idős szüleihez költözött. Lebukása után állítólag egy szállodának, egy búvárkodással és egy jachtkölcsönzéssel foglalkozó társaságnak visszafizette a pénzét. A Bangkok Post szerint a magyar férfi a rendőrségen beismerő vallomást tett, és arra hivatkozott, hogy így akarta felgyülemlett adósságát törleszteni, mások azonban úgy tudják, hogy minden ellene felhozott vádat tagad.
– A thaiföldi magyar konzul felvette a kapcsolatot a letartóztatott férfival, és többször is meglátogatta – tájékoztatta lapunkat Jakab Péter, a bangkoki magyar nagykövetség munkatársa. Beszámolója szerint a gyanúsított jól van, a helyi rendőrség nyomoz az ügyében, és még nem dőlt el, hazahozzák-e, s ha igen, mikor. Jakab Péter elmondta azt is, hogy Thaiföld megbízható helynek számít, ennek ellenére több magyar is jelentkezett azzal, hogy a szálloda vagy az utazási iroda becsapta őket, azt azonban nem tudja, hogy volt-e olyan közöttük, akit esetleg H. Zoltán Árpád rövidített meg.
A feltételezett csalásról több nagy magyarországi utazási irodában is érdeklődtünk. Az általuk elmondottak alapján nem kizárt, hogy H. Zoltán Árpád áldozatai főként a kisebb, netán feketén tevékenykedő cégek és azok utasai közül kerültek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.