Hiller István csak ígérte a férőhelyeket

Jövőre mégsem lesz kötelező felvenni minden óvodáskorú gyereket az óvodákba, mert még mindig nincs elegendő férőhely – derül ki a költségvetési törvényt megalapozó salátatörvényből. Az előző kormány csak a kötelezettséget hagyta örökül, építés helyett azonban bezárta az intézményeket.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel elhalasztja a hároméves gyermekek óvodai felvételének kötelező biztosítását a kormány a súlyos óvodai férőhelyhiány miatt – derül ki a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, a költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását célzó javaslatból. Ennek értelmében jövő szeptember helyett csak 2012 őszétől lesznek kötelesek az intézményfenntartók arra, hogy minden három év feletti jelentkezőnek helyet biztosítsanak, jövőre még elutasíthatják az óvodáskorú gyerekek egy részét. Az indoklás szerint a határidő kitolására azért van szükség, mert a kellő számú óvodai férőhely sajnálatos módon még mindig nem minden településen áll rendelkezésre.
Még a szocialista kormányzat foglalta a közoktatási törvénybe, hogy szülői igény esetén a helyi önkormányzatoknak 2011. augusztus 31. után biztosítaniuk kell minden harmadik életévét betöltött gyermek felvételét az óvodába. Erre égető szükség lenne, hiszen a hároméves kort elért gyerekek után a családi pótlékon kívül semmilyen állami támogatás nem jár, óvoda híján azonban a gyermek édesanyja képtelen munkába állni. Az óvodahiány miatt fellépő anyagi és munkába állási nehézségek negatívan hathatnak a gyermekvállalási kedvre is, márpedig a jelenlegi drámai népességfogyás hazánk gazdasági kilátásai szempontjából is rendkívül aggályos.
A Hiller István vezette oktatási kormányzat azonban csak a feladatot irányozta elő a következő kormány számára, annak megvalósíthatósága érdekében szinte semmit nem tett. Új óvodai férőhelyek csak elenyésző számban jöttek létre. A Budapest Intézet által a még a Bajnai- kormány számára tavaly készített felmérésben szereplő adatok szerint a 300 főnél kisebb lélekszámú települések alig 4,7 százalékában van óvoda, Magyarországon összesen 900 olyan település van, ahol nincs ilyen intézmény. Az adatok szerint ráadásul a szocialisták kormányzása alatt nem nőtt, hanem drasztikusan csökkent az óvodák száma. 2002-ben még 3250 állami, önkormányzati óvoda működött Magyarországon, 2009 végén pedig csupán 2216 ilyen intézményt tartottak nyilván, vagyis az önálló óvodák egyharmada szűnt meg. Ha a feladatellátási helyeket nézzük, vagyis az összes tagintézményt önálló egységként vesszük, akkor is mellbevágó a az eredmény: a KSH szerint 2002 és 2006 között 107, 2006 és 2009 között pedig 171 önálló vagy tagóvoda szűnt meg, vagyis nyolc év alatt 271-gyel lett kevesebb az óvodaként működő épületek száma.
Súlyos férőhelyhiány jellemző Budapest agglomerációs körzetére, ahová az utóbbi években épült lakóparkokba több ezer ember költözött, ám a lélekszám növekedésével nem járt együtt az infrastruktúra arányos fejlesztése. Az óvodahiány a hátrányos helyzetű kistelepüléseken is komoly problémát jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.