IMF: Siker a piaci finanszírozás

Nincs szüksége Magyarországnak újabb kölcsönre a Nemzetközi Valutaalaptól, helyette a gazdasági függetlenséget választva a piacról finanszírozza saját magát – derült ki az IMF és a nemzetgazdasági tárca tárgyalássorozatát lezáró tegnapi sajtótájékoztatón. A valutaalap tárgyalódelegációja szerint az előző kormánytól megörökölt költségvetés lyukait befoltozzák az akcióterv intézkedései, és elérhető az idei és a jövő évi hiánycél is.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tárgyalunk Magyarországgal az elővigyázatossági hitelkeretről – jelentette ki Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője a rendszeres felülvizsgálatukat lezáró tegnapi sajtótájékoztatón. Mint mondta, örömmel vették tudomásul, hogy a kormány és az Európai Unió megállapodott abban, hogy idén 3,8, jövőre három százalék alatti lesz a hiány, amelyeket teljesíthetőnek tartanak. Az IMF-nek nincs kifogása a pénzintézetek megadóztatásával szemben, pusztán azt várja el Magyarországtól, hogy 2012 után térjen át az európai uniós normák szerinti bankadóra. Túl magasnak látják ugyanis ezt a terhet, amely hazánkban a bruttó nemzeti termék arányában legalább háromszorosa más országok gyakorlatához képest.
A siker jelének érezzük azt, hogy Magyarország nem szorult rá a hitelkeret utolsó részleteinek lehívására – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Christoph Rosenberg, aki szerint a pénzügyi piacok egyensúlyba kerülése is hozzájárult ahhoz, hogy önállóan is képes finanszírozni magát az ország. Az IMF szakembere – aki a kormány intézkedéseit bátornak, de kockázatosnak minősítette – rövid előadásában arra is kitért, hogy az egykulcsos adó jó választás, azonban egy nagyobb reform elemeként lehet igazán eredményes a lépés. Mint mondta, egyelőre még nem világos, hogy a fogyasztás növelésére vagy a megtakarítások további duzzasztására fordítja a lakosság a nála maradó pluszjövedelmeket.
– Az idei évre vonatkozóan teljes az összhang a valutaalap és a kormány között. A következő évben az IMF-nél valamivel magasabb, háromszázalékos gazdasági növekedést várunk – erről beszélt a sajtótájékoztatón Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. (Az IMF álláspontja szerint a következő évben 2,5 százalékkal nő a gazdaság, középtávon 3,5 százalékos, míg idén a kormánnyal megegyezően egyszázalékos GDP-bővülést vetítenek előre.) A következő hetekben a minisztérium átadja a valutaalap képviselőinek azokat az információkat, amelyek az államtitkár szerint eltüntetik az IMF fennmaradó kételyeit. A valutaalap magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője többek között a magán-nyugdíjpénztári intézkedések hosszabb távú hatásával kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, amely szerinte növeli a bizonytalanságot.
A kormány egyetért a valutaalappal abban, hogy a válságadókra csak átmenetileg lehet támaszkodni, elkötelezett ezek kivezetésére 2012 után, illetve a bankadót is harmonizálja az unió példája szerint. A növekedés és a tartós kiadáscsökkentés intézkedései válthatják ki majd a jövőben ezeket a pluszterheket – jegyezte meg Kármán a sajtótájékoztatón. A foglalkoztatás terén áttörést szerinte csakis az érdemben alacsonyabb adókkal lehet elérni, ez azonban „szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a következő tíz évben egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon”. Ennek teljesülése érdekében szükség lesz a duális szakképzés bevezetésére, a természettudományos oktatás erősítésére és a részmunkaidős foglalkoztatásra.
– Közeledtek a vélemények július 17. óta, amikor megszakadtak a tárgyalások az IMF és Magyarország között. Korábban arról szólt a vita, hogy a költségvetési hiánycél elérhető-e, mára ez a kérdés megoldódott – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Kármán András. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az IMF-fel való pénzügyi program mára véget ért, ez egy olyan egyeztetés volt, amelyet a pénzintézet minden partnerországgal évente lefolytat.
Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője a sajtóbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy a pénzintézetek az elmúlt időszak kihívásait megfelelően tudták kezelni. Utalt arra is, hogy a jegybank stressztesztjéből kiderült: a bankok romló gazdasági körülmények között is képesek lesznek feladataikat ellátni. Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke megjegyezte, hogy a kormány intézkedései egyértelműen elvezetnek a hiánycélok tartásához idén és jövőre, azonban további számottevő intézkedésekre lehet szükség, hogy 2012 után is kordában lehessen tartani a deficitet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.