Importsertéshús a vágóhidakon

Minden negyedik vágóhídra kerülő sertés külföldről érkezik hazánkba. A hazai állomány ma már alig haladja meg a hárommilliót, a sertéstartók száma pedig 180 ezerre csökkent – sorolta lapunknak az ágazat legfrissebb számadatait Tóth Péter, a KSH szakstatisztikusa.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forint–euró árfolyam változásával hozható összefüggésbe, hogy a magyar sertéstartók nem tudják ellátni a hazai piacot – állítja Vekerle László címzetes egyetemi tanár. A szakember úgy látja: az ágazatban csak azok tudtak talpon maradni és azok vészelték át a sertésárak mélyre zuhanását, akiknek elegendő tartalékuk volt. – Ezeknek a vállalkozásoknak egy része most összeolvad, miközben a többiek továbbra is felülről várják a támogatást, és a holland meg dán exportőrökre mutogatnak – fűzte hozzá.
Tóth Péter szakstatisztikus a júniusban tartott teljes körű mezőgazdasági összeírás előzetes adatai közül kérdésünkre kiemelte: ma már csak ötvenkétezerrel haladja meg a hárommilliót a hazai sertésállomány, és 180 ezerre csökkent az állomány egyharmad részét tartó kistermelők száma. – Tovább nő a sertésimport, minden negyedik vágóhídra kerülő állat külföldről, Németországból, Dániából, Hollandiából érkezik, az Ausztriából és Szlovákiából behozott olcsó hús is rontja a hazai termelők pozícióit – folytatta Tóth Péter.
Fekete Balázs, a Magyar Állattartók Szövetségének (MÁSZ) elnöke szerint az ágazat egyik legnagyobb gondja a takarmányárak drasztikus növekedése, ami a gabonánál az ötven százalékot is meghaladja. Az elnök úgy látja, miután a támogatási keretek kimerültek, a kormánytól most nem pénzt kell kérni, hanem hogy segítsen olyan szabályozást kialakítani, ami védi a hazai piacot.
– Erőtlen az ágazat brüsszeli lobbija. Oda kellene csapni az asztalra, hogy ne csak egy, hanem több állatbetegség tekintetében is mentességet kapjunk, mert jó néhány kór esetében is bizonyítani tudjuk mentességünket – szögezte le a MÁSZ elnöke. A feketegazdaságban folyó húselőállításról Fekete Balázs kijelentette: az élelmiszerágazat, ezen belül a húsipari termékek 40-50 százaléka iratok és áfa nélkül mozog a termékpályán.
Horn Péter akadémikus, a Kaposvári Egyetem volt rektorának tapasztalata szerint a sertéshústermelésben világszerte erős integráció figyelhető meg, miközben idehaza „túl sok a magányos farkas”.
– Magyarország három nagy sertésszövetkezetet bírna el. Ha ezt rövid időn belül nem tudjuk elérni, akkor a versenyben elbukunk. A nagy szövetkezetek létrehozására a legsikeresebb példa Dánia. Ott egyetlen nagy szövetkezet évente 27 millió sertést állít elő, mert a dánok belátták, együtt kell a piacon megjelenni – mondta Horn Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.