Ingyenes tankönyv az általánosban

A tervek szerint ingyenessé teszik a tankönyveket minden általános iskolás gyerek számára – derül ki a készülő közoktatási törvény lapunk birtokába került koncepciójából. Újranyitnak a kis iskolák, és szinte mindenhol lesz óvoda. A tervezet szerint az összes olyan településen, ahol azt legalább nyolc óvodás-, illetve iskoláskorú gyerek családja igényli, működnie kell óvodai csoportnak és tagiskolának.

2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új felsőoktatási törvény mellett az óvodákra, általános iskolákra és középiskolákra vonatkozó új közoktatási törvényen is dolgozik a kormány. A lapunk birtokába került Az új közoktatási törvény koncepciója címet viselő munkaanyag. A tervezet szerint a korábbi, baloldali kormányok által tett betartatlan ígéretek után végre valóban térítésmentes lesz a tankönyv az általános iskolás gyerekek számára, az ingyenességet pedig a közoktatási törvény garantálja. A dokumentumban az áll: minden általános iskolás gyerek számára ingyenes lesz a tankönyv, és a kötetek az iskola tulajdonát képezik. Térítésmentesen járnak majd a nemzetiségi és a gyógypedagógiai tankönyvek is. A taneszközök és felszerelések meglétéről a fenntartónak kell majd gondoskodnia, az ellenőrzés pedig a megyei oktatási hivatalok feladata lesz. Emlékezetes: Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök a 2002-es választási kampányban ígérte meg, hogy ingyen kapják majd a gyerekek a tankönyvet, ám elképzelése két szocialista kormányzati ciklus alatt sem valósult meg. Jelenleg egyetlen évfolyamon sem jár alanyi jogon ingyen a tankönyv, csupán a legszegényebb gyerekek részesülhetnek ebben a kiváltságban. Az ingyen tankönyvre jogosultak körét ráadásul három éve tovább szűkítette a Hiller István vezette oktatási tárca, amikor kivette a jogosulti körből az egyedülálló szülők gyermekeit.
A tervezet ezenfelül a falusi kis iskolák újranyitására, és a kistelepülési óvodai férőhelyhiány felszámolására törekszik. Az új törvény előírja majd minden településnek, hogy ott, ahol legalább nyolc óvodáskorú gyerek él, és azok szülei erre igényt tartanak, legalább egy óvodai csoportot vagy összevont bölcsődei-óvodai csoportot kötelező működtetni. Mint ismeretes, az óvodai férőhelyek rendkívül egyenetlenül oszlanak meg az országban. Akadnak olyan városok, ahol üres férőhelyek is vannak, sok kistelepülésen azonban ellátás nélkül maradnak a gyerekek. Az óvodahiány ráadásul éppen azokra a szegény kistelepülésekre jellemző, ahol sok az olyan halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, akik a leginkább rá lennének szorulva az ellátásra. Hasonló feltételek vonatkoznak majd az iskolákra is: minden olyan településnek, ahol ezt legalább nyolc iskoláskorú gyermek családja igényli, kötelező lesz tagiskolát működtetni. A kistelepülési intézményeknek „az általános iskolai tanulmányok első szakaszát” kell ellátnia, ebben a szakaszban az általános iskolai osztályok működhetnek összevontan is.
Változik az iskolai tankötelezettség időtartama is. A jelenleg hatályos közoktatási törvény szerint a gyerek legkorábban abban az évben kezdheti meg a tanulmányait, amelyik évben betölti hatodik életévét, lekésőbb pedig abban az évben, amikor nyolcéves lesz. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a gyerek 18 éves lesz. A új tervezet ezzel szemben csak 17 éves korig kötelezne tanulásra, az óvodai ellátást pedig legkésőbb a hetedik születésnapot követő augusztus 31-ig engedélyezné, utána mindenképpen meg kellene kezdeni az iskolát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.