Jövőre Lisztet ünnepeljük

Liszt-év lesz jövőre, a 2011-es esztendő kulturális programjait a Doborjánban 1811. október 22-én született zeneszerző életműve határozza meg világszerte. Mivel Liszt magyarnak vallotta magát, hazánk különösen kiveszi majd részét az ünnepségsorozatból.

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken, Liszt Ferenc születésének 199. évfordulóján a Gerbeaud-ban, a zongoravirtuóz-zeneszerző egykori kedvelt uzsonnázó- helyén jelentették be a 2011-es Liszt-év részletes programjait. Az egész világ ünnepli Lisztet, akinek életműve tulajdonképpen egész Európához köthető. Éppen ezért különleges szerencsés egybeesés, hogy a komponista ünnepségsorozata alatt veszi át Magyarország az Európai Unió soros elnökségét.
A magyar programok egy része nemzetközi együttműködéssel valósul meg, számos koncertet exportálunk, a magyarországi Liszt-év nagykövete Kocsis Zoltán lesz. Együttese, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar nyitják meg január 22-én a Művészetek Palotájában a bicentenáriumot, majd Brüsszelben a hónap során még két hangversenyt adnak. Az évforduló fontosabb eseményei között említhetjük még a zeneszerző egyetlen operája, a Don Sanche bemutatóját a miskolci operafesztiválon és Bayreuthban, de különleges kiadványokkal készül a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a magyarországi Liszt Társaság is. Haydn A teremtés című oratóriumából annak idején komoly visszhangot kiváltó világnapot rendeztek magyar kezdeményezésre. Most Liszt születésnapján szerveznek hasonlót World Liszt Day címmel, amelyen ezúttal a grandiózus Krisztus-oratórium kerül középpontba. Bayreuthtól Pekingen át máris számos város csatlakozott a felhíváshoz. Szintén a Haydn-évvel debütált a Millenárison az a crossover programsorozat, amely szélesebb tömegek számára mutatta be a zeneszerző életművét, most ugyanez történik Liszttel is májusban a Liszt-maratonon. Kuriózum, hogy Liszt és Wagner leszármazottja, Nike Wagner a közönség elé lép, és előadást tart, mivel ezt csak nagyon ritkán teszi meg.
Számos fesztivál állítja fókuszba jövőre Liszt életművét, a programokról bővebben tájékozódhatunk a www.liszt-2011.hu internetes oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.