Magyar segítség Észak-Haitinak

Élelmiszersegélyt vittek tegnap a Baptista Szeretetszolgálat Haitin dolgozó munkatársai az áradások sújtotta Montrouis-ba. A térségből szabadult el korábban a kolera, félő, hogy a megduzzadt folyók tovább terjesztik a súlyos betegséget, amely már a fővárosban, Port-au-Prince-ben is szedi áldozatait.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz embernek egy hétre elegendő élelmiszert – rizst, vörös babot, cukrot, olajat, tésztát és őrölt kukoricát – vittek tegnap a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a Toma hurrikán sújtotta észak-haiti Montrouis-ba. A múlt hét végi trópusi eső és forgószél legalább húsz ember halálát okozta, a folyók településeket öntöttek el, több száz házat romba döntöttek, a földcsuszamlások utakat mostak el. A mostani áradások rendkívüli veszélyhelyzetet teremtettek, mert néhány héttel ezelőtt éppen a térségben jelent meg a kolera, amely azóta elérte a fővárost, Port-au-Prince-t is. A betegség gócpontja az Artibone mentén alakult ki, ahol a helybeliek a fertőzött folyóból ittak.
Félő, hogy a most felduzzadt folyók összekeverednek a szenynyezett vízzel, és tovább terjesztik a betegséget – tájékoztatta lapunkat a helyszínről Decol Ágnes, aki Fellegi Katalinnal együtt szeptember végétől dolgozik Haitin. Beszámolója szerint kora reggel indultak a fővárosból. Montrouis-ban a közösség egyik helyi vezetője, egy baptista lelkipásztor segít a segélyszállítmány elosztásában. A teherautó sofőrje beszéli a helyi, francia és afrikai keveréknyelvet, ő tolmácsol majd. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai a januári földrengés óta folyamatosan, egymást váltva dolgoznak a világ egyik legszegényebb országában. Port-au- Prince-ben – ahol jelenleg is a népesség fele, körülbelül másfél millió ember él sátrakban – egy kétszáz férőhelyes, a földrengéseknek ellenálló oktatási központot építenek. Ennek része egy háromszintes árvaház, egy általános iskola, egy szakmunkásképző, illetve egy sportpálya és templom is. A főváros közelében lévő Gressier-ben egy, a földrengésben súlyosan megrongálódott árvaházat építettek újra, mellé pedig egy kétszáz gyermeket oktató, könnyűszerkezetű iskolát húztak fel. A magyarok hetente egy alkalommal meglátogatják őket, hogy pótolják a legszükségesebbeket, élelmet, ruhát, tankönyveket. Decol Ágnes elmondása szerint az iskolában magas szintű az oktatás, akár hét diák is egyetemre mehetne Dominikába, ha sikerülne összegyűjteni a tandíjat és egyéb költségeket fedező havi körülbelül 240 dollárt. A januári földrengés miatt földönfutóvá vált családoknak mostanáig négy 25 négyzetméteres, Haitin tágasnak számító házat építettek, és a közeljövőben további 16 hasonlót terveznek a baptisták.
A haiti egészségügyi miniszter tegnap hivatalosan is megerősítette, hogy az ország nagy részét sújtó kolerajárvány elérte a fővárost, Port-au-Prince-t is, miután eddig már 73-an betegedtek meg, s kilencezren fertőzöttek – közölte az MTI. Október óta már 583 ember életét követelte a hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető kór. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) azt jósolja, hogy Haitiban a következő években több tízezer embert fertőzhet meg a kolera.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.