„Más volt ez a tárgyalás az IMF-fel”

Mára megszűnt Magyarország alárendelt szerepe a Nemzetközi Valutaalappal szemben – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A külföldi pénzintézet tanácsait meghallgatja, de a döntés jogát megtartja a kormány.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi lehet a növekedés fő motorja a következő évben? A kormány 2011-re háromszázalékos GDP-bővüléssel számol.
– Idén a magyar gazdaságot nagymértékben segítette a külső kereslet, ez az ösztönző azonban a fejlett országok szigorító intézkedései miatt a következő évben várhatóan már kevésbé hat. Felértékelődnek tehát a növekedést ösztönző belső tényezők, például hogy több jövedelem marad az állampolgároknál a személyijövedelemadó-reformnak köszönhetően. Ez a fogyasztás bővülésén keresztül segíti a gazdaságot. A vállalati beruházások esetében is fordulatra számítunk, hét-nyolc százalékos növekedést várunk már a jövő évben, amit részben az elmúlt hetek bejelentései alapoznak meg. De lesz ezeknek folytatása is, várható, hogy újabb nagyvállalatok helyezzék ide a termelést.
– Tehát önök úgy gondolják, hogy a pluszjövedelem a fogyasztást fogja erősíteni és nem nyelik el a megtakarítások, mint ahogy erre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői utaltak?
– Arányokról van szó. Azt gondoljuk, hogy az emberek a pluszjövedelem nagy részét fogyasztásra fordítják, ugyanakkor az adócsökkentés nyomán a hitelek törlesztése is könnyebbé válik. Túl van hangsúlyozva a különbség az IMF és a kormány nézetei között, a GDP-növekedésben tizedszázalékos eltérésről van szó. A nagyobb kérdés az, hogy középtávon hogyan tud alakulni a növekedés, e tekintetben a személyijövedelemadó-reformnak nagy hatása lesz. Ezzel munkavállalásra ösztönözzük azokat a polgárokat, akik eddig a magas adóterhek miatt nem vettek részt vagy nem olyan intenzíven a foglalkoztatásban.
– Mennyire érezték, hogy a Nemzetközi Valutaalap nyomást kíván gyakorolni önökre?
– Más volt ez a tárgyalás, mint a korábbiak. Az előzőkben, ha nem is érzékeltették, világos volt a helyzet: egyfajta függőségi viszonyban van Magyarország az IMF-től, hiszen a hitelszerződése szerint negyedévente gazdaságpolitikai konzultációk keretében meg kellett felelnie az IMF elvárásainak. Mostanra áttértünk az egyenrangú felek közötti egyeztetésre.
– Az változtatott a helyzeten, hogy nem kötöttek új megállapodást, vagy egyszerűen arról van szó, hogy más az új kormány hozzáállása?
– Mind a kettő. Júliusban még a régi típusú megbeszélést folytattuk, de akkor is érződött a változás szele. A hiánycélokat szigorú vállalásként kezeljük, ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy mely gazdaságpolitika a legsikeresebb, csak tanácsokat fogadunk el, a végső döntés jogát megtartjuk. A mostani konzultáció még inkább ezt a helyzetet erősítette.
– Hogyan reagált az IMF-küldöttség arra, hogy Magyarország nem követi a hagyományos receptjüket, a megszorításokat?
– Érezhető a részükről egyfajta félelem, hogy hazánk kissé szokatlan útra tért. De úgy látom, hogy nem kérdőjelezik meg ennek a racionalitását, csupán azt mondják, hogy ez egy bizonytalanabb terep. A mi felfogásunk az, hogy egyszerre kell szigorúan gazdálkodni, ugyanakkor meg kell adni a gazdasági növekedésnek és a versenyképességnek a szükséges ösztönzőket. Fenntartható módon ugyanis az adósságot csakis egy dinamikus gazdasággal lehet csökkenteni.
– Románia megkötötte az elővigyázatossági hitelmegállapodást a valutaalappal. Minek köszönhető, hogy Magyarország ezt el tudta kerülni?
– A román kormány nagyon szigorú megszorító intézkedéseket vezetett be, az állami kiadásokat drasztikusan csökkentette, mindezek negatív növekedési hatása erőteljesen érződik. A szomszédos országban a recesszióból való kilábalás hosszabb folyamat lehet. Magyarország más utat választott, mi a kiadásokat úgy kívánjuk csökkenteni, hogy közben ne fojtsuk meg a gazdaságot. Intézkedéseink minimális negatív hatást fejtenek ki a meginduló növekedésre, a társadalom számára sokkal kisebb áldozatokkal kívánjuk stabilizálni a költségvetés helyzetét. Éppen ezért számítunk arra, hogy már idén is enyhén bővül a gazdaság, miközben Romániában ebben az évben is visszaesés várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.