Nehezebb felvételi, magasabb ponthatár

Felemelik a felvételi ponthatárt, két emelt szintű vizsga lesz kötelező a felsőoktatásba való belépéshez, ingyenesen tanulhatnak a kismamák és a kisgyermekes apukák, maximálják a rektori fizetéseket – többek között ezeket az elemeket tartalmazza az új felsőoktatási törvény koncepciója. A lapunk birtokába került dokumentum szerint a jövőben kevesebb helyre lehet majd jelentkezni, de a felvételt nem nyert hallgatóknak más, általuk nem megjelölt intézményben is felajánlhatnak majd férőhelyet.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a felsőoktatási törvény új koncepciója. A lapunk birtokába került, Előterjesztés a kormány részére a felsőoktatási törvény új koncepciójáról című dokumentum több alapvető változtatást tervez bevezetni a felsőoktatásban. A koncepció szerint a jövőben két emelt szintű érettségi lesz a felsőoktatásba való belépés feltétele. A felvételizőknek egy kötelezően előírt és egy választható tárgyból kell majd emelt szintű vizsgát tenniük.
A felvételi követelmények szigorítását azzal indokolják, hogy a tapasztalatok szerint nem alkalmas a felsőoktatási képzésben való részvételre az a hallgató, aki nem tette le az emelt szintű érettségi vizsgát.
Azokon a szakokon, ahol az oklevél más személyek képzésére, egészségügyi vagy szociális ellátására, illetve művészeti,vagy sport, továbbá mérnöki tervezésre jogosít fel, kötelező lesz szakmai alkalmassági vizsgát tartani a jelentkezők számára.
*
Ilyen kötelező vizsga lesz majd például az orvos-, a fogorvos-, a gyógytornász-, a pszichológus-, a szociális munkás, a színész- és a kommunikációképzéseken. A koncepció leszögezi: ahol alkalmassági vizsgát tartanak, ott a törvény lehetőséget ad majd a szóbeliztetésre is. Emlékezetes, Magyar Bálint volt SZDSZ-es szakminiszter a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetésével egyidejűleg megtiltotta az egyetemeknek a szóbeli felvételi vizsga alkalmazását, így azóta kizárólag a tanulmányi és az érettségi eredmények alapján számítják ki a diákok felvételi pontszámát.
Emelnék a színvonalat
Emelkedik a felvételi minimumponthatár is, a tervezet szerint a felsőoktatási intézményekbe csak az nyerhet felvételt, aki a többletpontokkal együtt összesen megszerezhető pontszám legalább felét begyűjti. Ez a jelenlegi 400+80 pontos számítási rendszerben 240 pontos felvételi küszöb bevezetését jelentené. Most 200 pont az a határ, amelynél rosszabb teljesítménnyel akkor sem vehetnek fel senkit, ha még lenne férőhely az adott képzésen. Tavaly még csak 160 pont volt a felvételi minimum, ami rontotta a felsőoktatás színvonalát, mivel kettes érettségivel is be lehetett kerülni az egyetemre. A felvételhez szükséges ponthatárt el nem érők számára a felsőoktatási intézmény önköltséges alapon előkészítő képzést, nulladik évfolyamot indíthat, amelynek maximális időtartama két félév. Azért van szükség a nulladik évfolyamok intézményesítésére, mert a felsőoktatási intézményeknek nem feladatuk a középiskolában el nem sajátított, a felsőfokú képzéshez nélkülözhetetlen ismeretek pótlása.
A koncepció korlátozza a jelentkezések számát. Jelenleg korlátlan számú helyre lehet jelentkezni, a jövőben azonban egy felvételi eljárásban legfeljebb három felsőoktatási intézményt lehet majd megjelölni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz más lehetőségük a hallgatóknak: ha nem nyernek felvételt egyik általuk bejelölt képzésre sem, akkor átirányíthatók lesznek egy másik intézmény azonos vagy rokon szakára, ahová elegendőnek bizonyul a felvételi pontszámuk. Az átirányítás során felajánlott lehetőség elfogadásáról minden diák maga dönthet. Ez az intézkedés várhatóan a kisebb vidéki felsőoktatási intézmények életben maradását segíti majd, hiszen több kisvárosi iskola súlyos hallgatóhiánnyal küzd. Szintén a vidéki egyetemek és főiskolák megerősödését szolgálhatja az is, hogy a tervezet szerint a jövőben a szakminiszter a felvételi keretszám legfeljebb 10 százalékát saját hatáskörében nagyvárosi intézményekből kisebb városokban működő intézményekbe csoportosíthatja át. A tervezet szerint ingyen tanulhatnának a kismamák és a kisgyermekes apukák még abban az esetben is, ha eredetileg tandíjas képzésre nyertek felvételt.
Költségtérítés nélkül
A javaslat szerint költségtérítésben vagy önköltségesen tanuló kismamák vagy kisgyermekes apák tanulmányaikat a diploma megszerzéséig – de legfeljebb a törvényben meghatározott szemeszterek időtartamáig – költségtérítés nélkül folytathatják.
A koncepció szerint felül kell vizsgálni a 2006-ban általános érvénnyel bevezetett, kétciklusú (hároméves alapképzésből és kétéves mesterképzésből álló) képzési rendszert. A jövőben párhuzamosan futnak majd egymás mellett az osztott és az osztatlan típusú képzések és biztosítják a közöttük való átjárhatóságot. A tanárképzést kiveszik az új rendszerből, és visszaállítják az osztatlan képzést, amely egy ötéves elméleti képzésből, és egy két féléves iskolai gyakorlati időből áll majd.
Fellépés az elvtelen
érdekszövetségek ellen
A javaslat maximálja a korábban közfelháborodást kiváltó rektori fizetéseket: eszerint a rektori pótlék legalább az egyetemi vagy főiskolai tanári alapbér egyszerese, legfeljebb háromszorosa lehet. A rektorhelyettesek és a dékánok pótléka a rektori pótlék legfeljebb kétharmada lehet. A pótlék összegét a miniszter állapítja meg. Az egyetemi tanári alapbér jelenleg életkortól függően havi 437300 forinttól 463500 forintig terjedhet. A főiskolai tanári alapbér minimum 328 ezer, maximum 354200 forint. Számításaink szerint így a jelenlegi bértáblával számolva egy rektori fizetés minimális összege bruttó 656 ezer forint, maximális összege pedig 1,854 millió forint lehet majd. Az indokolás szerint azért adnak felső korlátot a vezetői pótlékokra, hogy elkerülhető legyen a vezető testületek és a vezetők elvtelen érdekszövetsége. A májusban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter által nyilvánosságra hozott jövedelemlista szerint az akkori rektorok fele a most megjelölt felső korlátnál lényegesen többet keresett. A csúcstartó akkor Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem azóta az új választáson elbukott rektora volt, aki munkájáért havonta 3,487 millió forintot tett zsebre. A korábbi, arcpirítóan magas rektori fizetésekre vonatkozó ajánlást még Magyar Bálint készítette, majd az oktatási miniszteri poszton őt váltó Hiller István hagyta jóvá. A két miniszter azt is lehetővé tette, hogy a rektorok csúcsfizetésüket nagy összegű prémiummal fejeljék meg, amelynek összege az éves bér 80 százaléka lehetett. A koncepciót a jövő héten küldik meg egyeztetésre a szakmai és érdekvédelmi szervezeteknek. Az új jogszabály olyan kerettörvény lesz, amelyben az alapelveket fektetik le, a részleteket kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.