Növelnék a diplomák számát

Ma hozza nyilvánosságra az új felsőoktatási törvény koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A lapunk által már ismertetett eredeti tervezet a hallgatói érdekképviseletek tiltakozásának hatására bizonyos pontokon változik. A tervezettnél kisebb mértékben csökken a hallgatók aránya a vezetői testületekben, és a vizsgalehetőségeket sem korlátozza a kormány.

2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hozza nyilvánosságra az új felsőoktatási törvény koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi). A koncepciót vitára bocsátják, a dokumentumhoz december 10-ig lehet majd elektronikus úton véleményeket, javaslatokat fűzni.
– A munka még nincs lezárva, nyitottak vagyunk minden jobbító szándékra – jelentette ki Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint a szakmai szervezetekkel megvitatott koncepció végső verziója várhatóan januárban kerül a kormány elé. A törvényjavaslatot a tervek szerint áprilisban nyújtják be az Országgyűlésnek, és az új felsőoktatási törvényről várhatóan május végén szavaz a parlament. Hoffmann Rózsa kijelentette: a cél, hogy 2020-ra a 30-34 éves korosztály legalább 40 százaléka rendelkezzen diplomával.
A koncepcióval kapcsolatos sajtóhírekre reagálva kijelentette: már megkezdték a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával az egyeztetést, amelynek következtében néhány helyen változtatnak az eredeti tervezeten.
Kikerül a tervezetből a hallgatók vizsgalehetőségeinek számát csökkentő rész. A háttéranyag szerint a tervezettnél kisebb mértékben csökken a hallgatók aránya a vezető testületben is: a tervezett 10 százalékos részarány helyett a szenátus tagjainak 15 százalékát adják majd hallgatók.
Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: nem tartja jónak a parttalan számú vizsgázási lehetőséget, ezt a kérdést a későbbiekben alacsonyabb jogszabály rendezheti. Várhatóan kisebb mértékben csökkentik a felsőoktatási jelentkezési lehetőségek számát is: eredetileg egy felvételiző legfeljebb három intézménybe jelentkezhetett volna az eddigi korlátlan számú lehetőség helyett.
Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár kifejtette: az alap- és mesterképzésre alapuló kétciklusú képzési rendszert hazánkban átgondolatlanul vezették be, és egyes területeken ez kimondottan káros hatással volt a minőségre. A jövőben lehetőséget kívánnak adni a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy visszaállítsák a hagyományos képzési rendszert. A pedagógusképzésben újra áttérnek az osztatlan képzésre. A tervek szerint felemelik a felvételi ponthatárt, két emelt szintű vizsga lesz kötelező a felsőoktatásba való belépéshez, ingyenesen tanulhatnak a kismamák és a kisgyermekes apukák, valamint maximálják a rektori fizetéseket. Ezenkívül megszűnik az alapítványi és a magán-felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása, a szociális ösztöndíjak folyósítását pedig teljesítményhez kötik.
Az MSZP máris a tervezet viszszavonására szólította fel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert. Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter kijelentette: a tervezet minőség-, hallgató- és autonómiaellenes, nem szolgálja a felsőoktatás ügyét, és célja a hallgatói létszám csökkentése. Hozzátette: a kormány pénzügyi eszközökkel akarja kényszeríteni az egyetemeket arra, hogy kevesebb hallgatót vegyenek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.