Pedagógusokból könyvtárosok?

A jövőben nem lesz elegendő a pedagógusdiploma megszerzése a tanári pálya betöltéséhez, a minősítő vizsgán két alkalommal elbukott pedagógusokat ugyanis el kell bocsátani állásukból – derül ki a pedagógus-életpályamodell további részleteiből. A bizottság által alkalmatlannak talált tanárokból könyvtáros asszisztens, adminisztrátor, esetleg iskolatitkár lehet az intézményben.

2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jár majd „ingyen” a pedagógusbérek és a különböző pótlékok jelentős megemelése. A jövőben több alkalommal mérik és értékelik a pedagógusok teljesítményét, a szűrőkön fennakadt, alkalmatlannak nyilvánított pedagógusokat pedig elbocsátják – derül ki a lapunk által tegnap ismertetett pedagógus-életpályamodell tervezetének további, még nem publikált részleteiből.
A dokumentum szerint minden pedagógusnak két alkalommal kell majd minősítővizsgát tennie, ami a pályán maradás további feltétele. Először a pályakezdőként eltöltött első két év után, másodszor pedig 8-12 éves munkaviszony után. Aki az első vizsgát sikeresen teljesíti, az a gyakornoki státusból pedagógus I. fokozatba lép, aki a második akadályt is sikerrel veszi, az a jóval magasabb fizetéssel járó pedagógus II. kategóriába kerül. Ha azonban valamelyik vizsga kétszeri próbálkozásra sem sikerül, a pedagógus elbúcsúzhat a pályától.
A minősítés háromtagú bizottság előtt zajlik majd, amelynek elnöke az Oktatási Hivatal (OH) által delegált szakértő lesz. A minősítőbizottság a tanár értékelése során figyelembe veszi többek között az intézmény vezetőjének véleményét, a minősítendő pedagógus munkaközösség-vezetőjének értékelését, a diákok eredményeit (kompetenciamérések, érettségi eredmények), a tanulók véleményét és a pedagógus által készített írásbeli beszámolókat. A bizottság tagjai egymástól függetlenül 1-től 4-ig pontozzák a pedagógus teljesítményét a meghatározott szempontok alapján, majd a pontszámokat összeadják. A kétéves gyakornoki idő letelte utáni minősítő vizsgán a pályakezdőknek az összpontszám legalább hatvan százalékát el kell érniük ahhoz, hogy tanár lehessen belőlük. A hat évvel később esedékes második minősítésen szintén hatvan százalékot kell teljesíteni a pályán maradáshoz és a magasabb fizetési fokozattal járó pedagógus II. fokozat eléréséhez. Ahhoz azonban, hogy valaki később még magasabbra léphessen, és minimum 360 ezer forintos fizetéssel járó mesterpedagógus lehessen belőle, kiváló minősítést kell szereznie, amihez legalább 75 százalékos eredmény szükséges.
A pedagógusoknak minden egyes lépcsőfok eléréséhez a továbbképzéseket is el kell végezniük, amit a minősítések alkalmával írnak elő nekik. A pedagógus II. és a mesterpedagógusi kinevezést az OH megvonhatja azoktól a pedagógusoktól, akik a fokozatba lépésüket követő 9. tanév végéig nem igazolják a megfelelő óraszámú akkreditált továbbképzés elvégzését. A mesterpedagógusok kiválthatják továbbképzési kötelezettségüket továbbképzések tartásával, tankönyvírással, szakmai tanulmány írásával vagy kiemelkedő művészeti tevékenységgel.
Ha a pedagógus elbukik a minősítésen, a vizsgát két év után egyszer megismételheti. Ha azonban ez a vizsga is sikertelen, a pedagógus munkaviszonya megszűnik. Az elbocsátott tanárok újabb két év elteltével – saját költségükön – próbálkozhatnak meg újra a minősítés megszerzésével. Azok a tanárok, akik a minősítéseken nem felelnek meg, nem tölthetnek be olyan állást, amely pedagógus szakképzettséget igényel. Az iskolában dolgozhatnak például adminisztrátorként, pedagógiai asszisztensként, lehetnek könyvtárosasszisztensek vagy szabadidő-szervezők.
A minősítési rendszer kísérleti jelleggel a 2011/2012-es tanév második fél- évében indul el. Azokra a pedagógusokra, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíj-jogosultsághoz szükséges feltételeket a rendszer bevezetését követő tizedik tanév (a 2022/23-es tanév) végéig teljesítik, nem vonatkozik a minősítési kötelezettség.
Ismeretes: a pedagógus-életpályamodell lapunk birtokába került koncepciója szerint a kezdő pedagógusok fizetését a jelenlegi másfélszeresére, a legkiválóbb tanárok bérét pedig közel kétszeresére növelné az oktatási kormányzat. Az osztályfőnöki és az igazgatói pótlék minimum megnégyszereződne. A pedagógus- életpálya kétéves gyakornoki időből és négy további fokozatból, a pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus és tudós tanár kategóriából állna. Ahhoz, hogy valaki a pályán maradhasson, mindenképpen tovább kell lépnie a pedagógus I. és a pedagógus II. fokozatba, az átlépéshez pedig minősítést kell szereznie. A gyakornoki alapbér 180 ezer, a pedagógus I. kategória kezdőbére 198 ezer, a pedagógus II. induló fizetése 270 ezer forint, a mesterpedagógusé 360 ezer, míg a tudós tanáré 435 600 forint lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.