Salazar, fado és Lisszabon a vásznon

A velencei Mostra és a bécsi Viennale után Koppenhágában és Budapesten nyolcadik alkalommal rendezik meg mától november 24-ig az IndieLisboa fesztivált, amely a portugál filmművészet törekvéseit mutatja be válogatásán keresztül. A helyszín az Örökmozgó Filmmúzeum.

Tölgyesi Gábor
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szuperkém mesterszakács, Thomas Lieven szédíti a nőket, és rendre túljár a Gestapo őrnagyának eszén – meglehet, a második világháborúból kimaradó Portugáliáról, az ügynököktől hemzsegő Lisszabonról efféle romantikus kép alakult ki sokakban a nyolcvanas évek elején játszott tévésorozatnak, a Nem kell mindig kaviárnak köszönhetően. Bár az élet nem volt annyira vidám António Salazar fasiszta diktatúrája idején – Európa sok országában ma is jelentős számú portugál közösségek élnek emiatt. A neves portugál filmrendező, Joao Canijo korabeli híradófilmekre támaszkodva dokumentumfilmet készített e korszakról: a bombák úgy hullanak az égből, mint a cseresznyék. Luzitán illúzió című alkotása a portugál filmhét egyik figyelemre méltó darabja az Örökmozgóban. A történelmi kronológia kedvelőinek ajánlható hozzá Ivo M. Ferreira Áprilisi záporok című játékfilmje, amely a Salazar-korszak végére, a szegfűs forradalom idejére teszi a családi történelmet boncolgató művének cselekményét.
Az IndieLisboa egy kisebb animációt, több rövidfilmet is beválogatott programjába. Joao Salaviza Arénája a tavalyi cannes-i fesztiválon Arany Pálmát nyert, Edgar Pera Kék szakadék című etűdjét pedig a neves portugál avantgárd művész, Amadeo de Souza-Cardozo élete ihlette.
A jellegzetes portugál muzsika, a fado szerelmeseinek szinte kötelező mű Edgar Pera Folytonos mozgásban című dokumentumfilmje, amely a 2004-ben elhunyt gitárművész, Carlos Paredes előtt tiszteleg. Paredes több dalt írt a fado királynőjének, Amália Rodriguesnek, többek között ő tette a portugál gitárt kísérő hangszerből szólóhangszerré.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.