Simor András és Király Júlia is lemondott

Információink szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnöke is önként lemondott a felsőoktatási intézményekben betöltött gazdasági tanácsi tagságáról. Réthelyi Miklós kérésének eddig az előző kormány delegáltjainak hatoda tett eleget. A kormány törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy visszahívhatók legyenek pozíciójukból az önként távozni nem akarók is.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsaiba delegált 60 főből Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kérésére eddig tízen mondtak le. Négyen jelezték, hogy nem tesznek eleget a kérésnek, 46-an pedig egyelőre nem válaszoltak – tudta meg lapunk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtóosztályától. A tárca azt nem árulta el, hogy kik tettek eleget a kérésnek, és kik nem. Információink szerint a lemondást vállalók között van Simor András jegybankelnök és Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is. Simor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöke, Király Júlia pedig a Pécsi Tudományegyetem gazdasági tanácsának tagja. A Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnöke lapzártánkig nem reagált arra, miért döntöttek a lemondás mellett.
Békesi László volt szocialista pénzügyminiszter ugyanakkor visszautasította Réthelyi kérését , akit a Budapesti Gazdasági Főiskolára delegált a szocialista–szabad demokrata kormány. Úgy tudjuk, hogy a többi egykori szocialista expénzügyminiszter, Draskovics Tibor (ELTE) és László Csaba (Magyar Táncművészeti Főiskola) még nem vallott színt. Információink szerint volt olyan kormánydelegált is, aki azt kérte, hogy lemondása érdekében mandátuma lejártáig fizessék ki neki a gazdasági tanács tagságáért járó havi apanázst.
Nagy valószínűséggel nem maradnak a helyükön az előző kormányzat azon „ejtőernyősei” sem, akik ragaszkodnak pozíciójukhoz. Az Országgyűléshez benyújtott, a költségvetést megalapozó törvények módosításról szóló javaslat ugyanis úgy változtatná meg a felsőoktatási törvényt, hogy a jövőben visszahívhatók legyenek a gazdasági tanácsok kormánydelegáltjai. A módosító javaslat szerint a gazdasági tanácsba delegálási joggal rendelkező jogosult lenne az általa delegált tagot visszahívni. A lemondás elfogadása, illetve a visszahívás a delegáló hatáskörébe tartozna.
Emlékezetes: a gazdasági tanácsok – a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter nevéhez fűződő új felsőoktatási törvény értelmében – 2006 márciusában álltak fel. A tárca minden főiskolára és egyetemre – az intézmény nagyságától függően – két, illetve három tagot delegált. Kinevezésük öt évre szól, vagyis a legtöbb pozíciót a mai napig az előző kormány által delegált emberek töltik be. Magyar Bálint rögtön öt bukott minisztert küldött az egyetemekre: Bokros Lajost az ELTE-re, Békesi Lászlót a Budapesti Gazdasági Főiskolára, László Csabát a Magyar Táncművészeti Főiskolára, Draskovics Tibort (valamennyien egykori szocialista pénzügyminiszterek) a Pécsi Tudományegyetemre. Csillag István, a Medgyessy-kabinet egykori szabad demokrata gazdasági minisztere a Budapesti Műszaki Főiskolán (ma Óbudai Egyetem) landolt. Közülük csak Bokros távozott azóta európai parlamenti képviselővé választása miatt, a helyére Hiller István Nagy Sándort küldte, aki korábban szakszervezeti vezető és MSZP-s képviselő volt, Draskovics Tibort pedig az ELTE-re helyezte. Réthelyi Miklós október végén levélben kérte fel a kormánydelegáltakat, hogy november 30-ig önként mondjanak le posztjukról. A miniszter azért kért önkéntes távozást, mert a jelenleg hatályos felsőoktatási törvény nem teszi lehetővé, hogy visszahívja őket tisztségükből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.