Százezrekkel nőhet a legjobb pedagógusok fizetése

A kezdő pedagógusok fizetését másfélszeresére, a legkiválóbb tanárok bérét pedig közel kétszeresére növelné az oktatási kormányzat – derül ki a pedagógus-életpályamodell lapunk birtokába került tervezetéből. Az osztályfőnöki és az igazgatói pótlék minimum megnégyszereződne. Bevezetik a minősítő rendszert, amelyen a pedagógusoknak meg kell felelniük, ha feljebb akarnak lépni a ranglétrán.

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rangban és fizetésben is jobban differenciálna a pedagógusok között a jelenlegi rendszernél az oktatási kormányzat – derül ki a pedagógus-életpályamodell lapunk birtokába került tervezetéből. A dokumentum új pedagógus-bértáblát vezetne be. A jövőben a tanárok fizetését már nemcsak a szolgálati idő és a végzettség határozná meg, hanem a teljesítmény is. A pedagógus-életpálya 2 éves gyakornoki időből és négy további fokozatból, a pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus és tudóstanár kategóriából áll. Ahhoz, hogy valaki a pályán maradhasson, mindenképpen tovább kell lépnie a pedagógus I. és a pedagógus II. fokozatba, az átlépéshez pedig minősítést kell szereznie. A mesterpedagógusi és a tudóstanári szint elérése nem lesz előírás, de aki ezt megszerzi, jelentős béremelést kap.
A pályakezdő pedagógusok kétéves gyakornoki időszakkal kezdenék a munkát. Alapbérük 180 ezer forint lenne, ami átlagosan másfélszerese a mai bruttó 107–120 ezer forintos fizetésüknek. A gyakornok tanárok nem vállalhatnak túlórát, nem lehetnek osztályfőnökök. A fiataloknak két év után minősítő vizsgát kell majd tenniük, és ha ezen megfelelnek, továbbléphetnek a pedagógus I. fokozatba. A kategória alapbére 198 ezer forint, ami a szolgálati évek számával háromévente emelkedik. A fokozatot elérő pedagógus lehet osztályfőnök és vizsgáztató tanár is. Nyolc év pedagógusi gyakorlat és újabb minősítés után léphetnek tovább a pedagógusok a pedagógus II. fokozatba. Az ebbe a kategóriába sorolt szakemberek alapbére 270 ezer forint. A fizetés a gyakorlati évek számának emelkedésével tovább növekszik, a kategórián belül a nyugdíj előtt álló fizetése a 350 ezer forintot is meghaladhatja. Mesterpedagógus abból lehet, aki kiváló értékelést szerez a második minősítésen, van szakvizsgája, és legalább 14 éves munkaviszonya. A mesterpedagógusi fokozatot elért pedagógus legkisebb alapfizetése a 360 ezer forint, bérének legmagasabb összege 441 ezer forint. A tudóstanársághoz PhD fokozat és legalább 14 éves pedagógiai gyakorlat kell, valamint szintén kiváló második minősítés. A tudóstanár minimális alapbére 435 600 forint, maximális összege 477 ezer forint. Az új bértáblát legkorábban a 2012/2013-as tanévben vezetnék be.
A tervezet a legsürgetőbbnek a méltatlanul alacsony összegű pótlékok jelentős megemelését tartja. Az osztályfőnöki pótlékot az osztálylétszámtól, illetve a hátrányos helyzetű gyerekek számától függően 27–45 ezer forintra emelné, míg az igazgatói pótlék az iskola nagyságától és a gyerekszámtól függően 72–108 ezer forintra nőne.
Csökkentenék a nyugdíj előtt álló pedagógusok terheit, persze csak akkor, ha erre az érintett igényt tart. Azok az 55 éves kort elért pedagógusok, akik legalább húsz éve vannak a pályán, dönthetnének úgy, hogy kevesebb óraszámban tanítanak, fizetésük azonban csak az óraszámcsökkentés mértékének 50 százalékával lenne kevesebb. A tervezet lehetőséget adna egyéves „alkotói szabadság” eltöltésére is, amire a legalább Pedagógus II. fokozatot elért pedagógusok pályázhatnának.
– Ma egy kezdő pedagógus 107–120 ezer forintot keres, a bértábla tetején lévő, legtapasztaltabb tanárok pedig bruttó 250–270 ezer forintot kapnak. Ehhez képest a 180 ezer forintos kezdőbér legalább 50 százalékos emelkedést, a 435–470 ezer forintos tudóstanári fizetés pedig még ennél is nagyobb bérnövelést jelent – jelentette ki lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: a pótlékok tervezett megemelése is jelentős, hiszen a jelenleg 7–9 ezer forintos osztályfőnöki pótlék és a 20 ezer forintos igazgatói pótlék minimum megnégyszereződne. Az érdekvédő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a számok még nem véglegesek, így csak akkor lesznek maradéktalanul boldogok, ha a költségvetés erre valóban fedezetet nyújt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.