Támogatott megújulás

2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatják az új felsőoktatási törvény koncepcióját a dolgozók – döntött a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) küldöttgyűlése. Kiss Papp László elnök ugyanakkor leszögezte: a tervezet néhány pontján változtatások szükségesek. Az emelt szintű vizsga felvételi követelménnyé állítása kapcsán hároméves türelmi időt kérnek, és azt javasolják, az egyetemi szakoknak legyen beleszólásuk abba, hogy egyes képzéseken mely tárgyakból tett emelt szintű vizsgát fogadnak el. Ma ugyanis előfordulhat, hogy azért vesznek fel valakit műszaki informatikus szakra, mert magyarból és biológiából van emelt szintű vizsgája. Az FDSZ aggályosnak tartja a finanszírozás tervezett átalakítását is. Szerintük az állami támogatás 70 százalékát kitevő „fenntartói” normatíva számítási alapjai nem ismertek, ezért félő, hogy az szubjektív elemeket is tartalmazhat. Az érdekvédők azt kérik az oktatásirányítástól, készítsenek hatástanulmányokat az ügyben.
Az FDSZ ugyanakkor tiltakozik az oktatási kormányzat új tanácsadó testülete, a pedagóguskamara létrehozása ellen. Kis Papp szerint a jelenleg működő szakmai szervezetek garanciát jelentenek a minőségre és az érdekképviseletre. Tárgyalásokat sürgetnek továbbá a kormánnyal, a jövő évi költségvetési javaslat ugyanis súlyosan korlátozza az egyetemek gazdasági szabadságát, márpedig az intézmények csak úgy tudnak fennmaradni, ha az állami támogatást minél nagyobb összegű saját bevétellel tudják kiegészíteni.
Tegnap hét civil szervezet közös állásfoglalásban fejezte ki egyetértését az új felsőoktatási törvény szellemével. Köztük volt a Civil Összefogás Fórum, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Professzorok Batthyány Köre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.