Tiltott üzletelés sírhelyekkel

Betelt a tízezer elhunyt nyughelyéül szolgáló nagyatádi köztemető, ami felkeltette az ügyeskedők figyelmét. Már négyszázezer forintért is ajánlanak, hirdetnek újságban sírhelyet, holott az nem képezheti adásvétel tárgyát. A virágzó sírhelybiznisszel szemben a nagyatádi önkormányzat által megbízott temetőüzemeltető is tehetetlen, ugyanis nem vizsgálhatja, hogy a sírhelymegváltási díj megfizetése után mi történik a háttérben.<br />

2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta gond, hogy nincs már üres temetkezési hely a nagyatádi köztemetőben, ám miután a hozzátartozók nem szívesen választják halottjuk végső nyughelyéül a városszéli sírkerteket, minden lehetőséget megragadnak, hogy a település központi temetőjében találjanak sírhelyet. Ezt az igényt ismerték fel az ügyeskedők, akik – miután már „kevés” a szájról szájra terjedő, önkormányzati rendeletben egyébként tiltott sírhelybiznisz – újabban a temetőkapura kifüggesztve és sajtóban is közzéteszik a kínálatot. Vannak, akik több sírhelyet is eladásra kínálnak, és akadnak vevők, akiket az sem zavar, hogy halottjukat ismeretlen elhunyt fölé helyezik a földbe.
Az adásvételhez nincs köze a temetkezési vállalatnak – hangoztatják a vevők megnyugtatására az üzletelők. Puskás Béla, a nagyatádi köztemetőt üzemeltető Somogy Temetkezési Kft. igazgatója azonban másként ítéli meg a botrányos helyzetet. – Felháborító, ami Nagyatádon történik, de nekünk nincs lehetőségünk és jogkörünk arra, hogy a sírhelymegváltást követően utánanézzünk, mi történik a háttérben. Hihetetlen, hogy több százezer forintot is elkérnek egy-egy sírhelyért, holott a temetőkről és temetkezésről szóló törvény egyértelművé teszi: köztemetői sírhelyre nem lehet tulajdonjogot szerezni. Az önkormányzat tulajdonában álló temetési hely felett – az önkormányzati rendeletben meghatározott időtartamban és díj ellenében – az élvez elidegenítést kizáró rendelkezési jogot, aki a sírhelyet megváltotta. Az időtartam leteltével a rendelkezési jog megszűnik. A továbbiakban a temetkezési hely az önkormányzat által megszabott díj ellenében újraváltható, de nem elidegeníthető.
„Az önkormányzati rendeletekben is gyakran szerepel az a rendelkezés, hogy a temetkezési helyek nem adhatók és vehetők. Somogy megyében, illetve Nagyatád városban nem találkoztunk ezzel kapcsolatos, jogellenes rendelkezéssel, hivatalunkhoz ilyen tárgyú panasz nem érkezett” – áll a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal lapunkhoz eljuttatott feljegyzésében. Ez arra utal, hogy a nagyatádi önkormányzat a rendeletekben meghatározott módon szabályozta a temetők és a temetkezés rendjét.
Mivel a város vezetésének évek óta gondot jelent a betelt központi temető, az üzemeltetővel közösen azt ajánlja: helyezzék az elhunytak hamvait a temető urnafalába és a most készülő urnaligetbe.
Információink szerint a sírhelyek törvénybe ütköző adásvétele az ország több településén is nagy problémát okoz a helyi önkormányzatoknak. A Tolna megyei Alsónémediben például 2000 óta ötször kellett módosítani a köztemetőre vonatkozó helyi rendeletet, megakadályozandó, hogy a sírhelyek csere vagy adásvétel tárgyává váljanak, és Sülysápon, Apostagon, Gödön, Szeghalmon is nyomatékosítania kellett az önkormányzatnak az adásvételt tiltó rendeletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.