Több pénz tankönyvre és gyermekétkeztetésre

Több pénz jut jövőre az ingyenes tankönyvek biztosítására, valamint a kedvezményes bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetésre. Több mint negyven százalékkal emelkedik az érettségi vizsgák lebonyolítására szánt összeg, jelentősen nő az integrált oktatásban dolgozó pedagógusok támogatása, és megkezdődik a kis iskolák újranyitása is – derül ki a jövő évi költségvetési javaslat oktatást érintő fejezeteiből.

2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi fekete év után az idén jelentősen növekszik több oktatási program, illetve oktatási szolgáltatás támogatása – derül ki a kormány által az Országgyűléshez benyújtott jövő évi költségvetési javaslatból. Az egyetemek, főiskolák támogatása kilencmilliárd forinttal lesz több: a tavalyi 180,7 milliárd forintról 189 milliárd forintra nő a felsőoktatási intézmények finanszírozására fordított összeg 2011-ben.
A korábbi évek folyamatos forráskivonása után jövőre megáll a normatívacsökkenés: a gyermekek oktatására, nevelésére fordítható alapnormatíva az óvodákban és az iskolákban az idei szinten marad, összege jövőre is 2,35 millió forint lesz. Nem csökken a bölcsődék és a családi napközik támogatása sem, előbbiek továbbra is 494 100 forintot, utóbbiak 268 200 forintot kapnak minden egyes gyermek után. Számos kiegészítő normatíva, illetve egyéb támogatás ugyanakkor nőni fog, aminek következtében javulhat a közoktatás színvonala.
Több mint 40 százalékkal nő az érettségi vizsgák lebonyolítására elkülönített összeg. Az idei 700 millió forint helyett jövőre egymilliárd forintot szán a büdzsé a maturák biztonságos és színvonalas megszervezésére. Több mint a duplájára nő a gyermekek tehetséggondozására elkülönített forrás is. A Nemzeti tehetségprogram az idén csak 403 millió forintnyi költségvetési támogatásban részesült, jövőre azonban ez az összeg 859,6 millió forintra nő. Új tétel a büdzsében a kis iskolák újranyitására elkülönített keret. Míg az előző kormány az ilyen intézmények bezárását ösztönözte, addig a jövő évi büdzsé 300 millió forintot különít el erre a célra. Az új költségvetési tétel alátámasztja lapunknak azt az információját, amely szerint a készülő új közoktatási törvény a falusi iskolák újranyitását tervezi. Mint megírtuk, a tervek szerint minden olyan településnek, ahol azt legalább nyolc iskoláskorú gyermek családja igényli, kötelező lesz tagiskolát működtetni. A kistelepülési intézményeknek az általános iskolai tanulmányok első szakaszát kell ellátniuk, vagyis alsó tagozatot kell működtetniük. Ebben a szakaszban az általános iskolai osztályok működhetnek összevontan is.
Növekszik a gyermekek kedvezményes étkeztetésére folyósított állami támogatás is. A büdzsé az óvodai, iskolai és kollégiumi étkeztetés esetében az idei 65 ezer forintról 68 ezer forintra emeli az ingyenes, illetve félárú menzára jogosult gyermekek étkezésének támogatását. Ugyanilyen mértékű támogatás jár majd az ingyenes étkezésre jogosult bölcsődések után is. Emlékezetes: a Bajnai Gordon szocialista kormányfő nevéhez fűződő idei büdzsé eredeti tervezete a jelenlegi harmadára, 22 500 forintra akarta csökkenteni a rászoruló gyerekek ebédjének támogatását, és csak a közfelháborodás hatására hagyta azt a korábbi szinten, de ezt az összeget az áremelkedések hatására sem volt hajlandó növelni.
Többéves stagnálás után jövőre emelkedik az ingyenes tankönyvellátás biztosítására fordítható állami támogatás is. 2011-ben az eddigi 10 ezer forint helyett 12 ezer forintot ad majd az állam tanulónként a rászoruló gyerekek tankönyveinek megvásárlására. Hiller István volt szocialista oktatási miniszter korábban éveken keresztül egyetlen fillérrel sem emelte a rászorulók ingyenes tankönyvellátására biztosított állami forrást, miközben a kötetek évről évre drágultak. Ennek következtében több iskolában is előfordult, hogy rossz állapotú, használt könyvet kaptak a gyerekek ingyenesség címén.
Százmillió forinttal, az eddigi 3,65 milliárd forintról 3,75 milliárd forintra nő az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések támogatása. Ebből a keretből a helyi önkormányzatok igényelhetnek pénzt az általuk fenntartott közoktatási intézményekben a gyermekek esélyegyenlőségét szolgáló foglalkozásokhoz, illetve a képességkibontakoztató integrációs felkészítéshez, valamint az óvodai fejlesztő programhoz.
Jelentősen növekszik az integrált oktatást végző pedagógusok anyagi támogatása is. Az idei 2,92 milliárd forintról jövőre 3,42 milliárd forintra nő az erre a célra elkülönített keret. A javaslat szerint a helyi önkormányzatok az általuk fenntartott közoktatási intézményekben foglalkoztatott azon közalkalmazottak után igényelhetik ezt a támogatást, akik a meghatározott feltételek szerint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek óvodai nevelésében vagy iskolai oktatásában vesznek részt.
Nő a más településekről iskolába járó gyermekek támogatása és a kistelepülési tagintézmények kiegészítő finanszírozása is. Többcélú kistérségi társulás intézményébe bejáró gyerek után az eddigi 90 ezer helyett jövőre évi 100 ezer forintot fizet majd az állam. Ha az intézmény iskolabuszt biztosít a gyerekeknek, akkor az eddigi, gyermekenként járó 70 ezer forint helyett évi 90 ezer forint támogatás jár majd. A büdzsé kiemelten támogatja a kistelepülési tagiskolák, tagóvodák működését is. Az eddigi 70 ezer forint helyett évente 90 ezer forintot fizet majd az állam, ha egy alsó tagozatos vagy óvodáskorú gyerek nem az iskola vagy az óvoda székhelyintézményébe, hanem egy másik településen lévő tagintézményébe jár. További plusztámogatást folyósítanak az olyan tagintézménybe járó óvodások és alsó tagozatos kisdiákok után, akik 1500 főnél kisebb lélekszámú település tagintézményébe járnak. Az utánuk járó támogatás több mint 25 százalékkal, az eddigi gyermekenkénti 16 700 forintról 21 ezer forintra nő.
Emlékezetes, a szocialista kormány által elfogadott idei költségvetés több mint 30 oktatási feladat esetében vont el pénzt a gyermekektől, a tanároktól és az iskoláktól. A Bajnai-kormány 7,5 százalékkal csökkentette a gyerekek oktatására fordítható alapnormatívát. A támogatást ráadásul – példa nélküli módon – nem az új tanévtől, hanem már év közben, az idén januártól megnyirbálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.