Végrehajtók követelik a tandíjat a diákoktól az intézményben

Egykori diákjai szerint megtévesztő ígéretekkel veszi rá a tanulásra az embereket egy szegedi székhelyű felnőttképzési intézmény. Ha a diákok félretájékoztatásra és betartatlan ígéretekre hivatkozva fel akarják mondani a szerződést, az iskola a teljes tandíjat és késedelmi pótlékot követeli tőlük – állítják. Az iskola egykori üzletkötője szerint az ígéretekkel ellentétben egyes képzések után a hallgatók nem kaptak államilag elismert bizonyítványt, a tanuláshoz pedig ingyenes, próbaverziós, illetve másolt szoftvereket osztogattak.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diákok tömegeit perelte be az utóbbi években a szegedi székhellyel működő 2F iskola. Az intézmény bírósági úton követeli a több százezer forintos teljes tanfolyami díjakat azokon is, akik el sem végezték a képzést. A tanulók közül sokan családi, munkahelyi vagy minőségi okokból akarták felmondani az iskolával kötött szerződést. Van, aki egyetlen órát sem járt tanfolyamra, mégis a teljes összeg megfizetését követelik rajta, a szerződést ugyanis úgy fogalmazták meg, hogy a tanuló nem tud elállni attól, csak akkor, ha a teljes összeget kifizeti.
A panaszosok elmondása szerint az intézmény telefonon kereste meg az embereket és európai szintű, nemzetközileg elismert oklevelet, munkalehetőséget ígért nekik. Ezután egy ügynök kereste fel a leendő diákokat otthonukban, a már kész szerződéstervezettel. Aki a hathatós rábeszélésre aláírta a dokumentumot, annak helyben 15 ezer forintot kellett átadnia az ügynöknek anélkül, hogy bármilyen teljesítés történt volna. A szerződéstől legfeljebb az aláírást követő nyolc napon belül lehetett elállni, a tanfolyam szintfelmérőjére csak azután vagy egyáltalán nem került sor, az első tanórára pedig még később, vagyis mire a diák szembesült a valós körülményekkel, már késő volt. Az egyik károsult úgy jellemezte az iskola eljárását, mintha az ember venne egy televíziót, amit nyolc napon belül visszavihet, de csak a tizedik napon nézheti meg, hogy mi van a dobozban. A károsultak elmondása szerint a szerződések egy részében nem szerepel a tanfolyam teljes térítési díja egy összegben, és a vizsgák pontos időpontja, helye sem, több helyen pedig olvashatatlan a képzés helyének pontos címe is.
Volt, akinek anyanyelvi tanárokat és államilag elismert nyelvvizsgát ígértek, ám egyiket sem kapta meg. A számítástechnikai képzésre beiratkozottaknak jogtiszta szoftvereket ígértek, ám a több százezer forintos tandíjba beszámított oktatócsomagban csupán ingyenesen letölthető, másolt vagy egy hónapos próbaverziós szoftvereket kaptak. Előfordult az is, hogy egy rokkantnyugdíjas, bevallottan érettségivel nem rendelkező asszonnyal szerződést kötött az üzletkötő azzal, hogy ő is jogosult a képzés elvégzésére, majd miután a pénz egy részét befizette, közölték vele, hogy mégsem vizsgázhat, mert az érettségi hiánya kizáró ok, ám az iskola a teljes képzési költséget követeli rajta kamatostul.
Az egyik károsult elmondása szerint az iskola az angolnyelv-tanfolyamra beiratkozóknak azt ígérte, hogy kiscsoportos foglalkozások lesznek, ugyanolyan szinten levő csoporttársakkal, és felsőfokú nyelvvizsgára készítenek fel. Elmondták, hogy a BME nyelvvizsgaközponttal állnak szerződésben, és ott lehet majd nyelvvizsgázni. A szerződésben a 2F iskola kizárólagos jogi védettsége alatt álló tananyagot ígértek. Ehhez képest magyar anyanyelvű tanárok voltak, a csoportba teljesen különböző szinten álló ügyfeleket tettek, a tankönyvet bármelyik könyvesboltban is meg lehetett volna vásárolni, és kiderült, hogy az ígért időpontban a megadott helyen nem is lehet felsőfokú nyelvvizsgát tenni. Van olyan család, ahol az édesapa íratta be gyermekeit a tanfolyamra, ám a család az apa tragikus halála miatt nem tudott fizetni, így nem is jártak a képzésre. A család több alkalommal kérte az iskolát, hogy bontsanak velük szerződést, ám az iskola pert akasztott a nyakukba, és ma több mint 700 ezer forintot követel rajtuk. Nem egy tanuló arról számol be, hogy pénzbehajtók csöngettek be hozzájuk az iskola járandóságáért.
A 2F iskola általában részletfizetést állapított meg diákjainak, és a magukat becsapva érző hallgatók többsége az első havi részleteket ki is fizette az intézménynek. Az iskola azonban nem elégedett meg ennyivel, és a tanfolyam teljes összegét, valamint 20 százalék késedelmi pótlékot követel tőlük. Volt, aki három órán vett részt, ezalatt az első részletre és a tankönyvcsomagra 35 ezer forintot fizetett ki, de az intézmény további közel 180 ezer forintot követel tőle.
Többen arról számoltak be, hogy a perek során a bíróság nem felnőttképzési, hanem vállalkozói szerződéseknek tekinti az aláírt dokumentumokat, amelyekre más szabályozás vonatkozik, így sorra veszítik el a pereket, amelyeket az iskola indít ellenük.
Lapunkat megkereste a 2F iskola egyik volt üzletkötője is. A férfi állítása szerint az intézményben kiképezték őket arra, milyen trükköket alkalmazzanak annak érdekében, hogy az otthonukban felkeresett emberek ott, helyben aláírják a szerződést. Az egykori üzletkötő azt mondja: az ügyfeleknek minden esetben azt kellett mondaniuk, hogy nincs idő a gondolkodásra, azonnal kell dönteniük, mivel már csak egy-két férőhely van szabadon. A valóságban azonban sokszor még nem is volt jelentkező a képzésre. A trükkök egyik eleme volt az is, hogy a tájékoztatás után azonnal ki kellett tölteni a szerződést, az ügyfél ugyanis nehezebben mond nemet, ha a dokumentum már készen van. Az ügyfeleket meg kellett győzni az azonnali fizetésről, egyetlen nap gondolkodási időt sem szabadott hagyni nekik. Előfordult, hogy az üzletkötő személyesen kísérte el a bankautomatához a leendő diákot, hogy még aznap este fizessen neki.
Az iskolát a Dél-alföldi Munkaügyi Központ Munkaügyi és Belső Ellenőrzési Osztálya, valamint a Szociális és Foglalkoztatási Hivatal idén nyáron egy évre eltiltotta a felnőttképzési tevékenység gyakorlásától. A hatóság indokolásában leszögezi: a 2F Informatikai, Idegennyelvi Iskola és Számítástechnikai, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-vel szemben nem a jogszabálynak megfelelően végzett felnőttképzési tevékenységéért két ízben szabott ki felnőttképzési bírságot, először 2008-ban, majd 2009-ben, ám ennek ellenére az intézmény újabb jogsértéseket követett el. Többek között olyan elnevezésű tanfolyamokat indítottak, amelyek nem szerepeltek a munkaügyi központ nyilvántartásában. Az intézmény azonban fellebbezett a döntés ellen, és a Szegedi Munkaügyi Bíróság a felek meghallgatása után a jogerős bírósági ítéletig felfüggesztette az eltiltás végrehajtását.
Lapunk szerette volna megismerni az iskola igazgatóságának álláspontját is, ám az iskola nevében velünk kapcsolatba lépő Farkas Csaba csak abban az esetben lett volna hajlandó nyilatkozni, ha megnevezzük a lapunknak nyilatkozó hallgatókat és szerződéseket, mert szerinte csak így lehet konkrét kérdésekről beszélni. Informátoraink védelmében ezt azonban nem tehetjük meg.
A 2F iskola olasz tulajdonosai 1992-ben hozták létre a magyarországi vállalkozást. Az országos központ Szegeden található, kirendeltségeik működnek Szegeden, Győrben, Nyíregyházán és Budapesten. Honlapjuk szerint jelenleg az ország több mint száz pontján szerveznek tanfolyamokat az évente hét-nyolcezer újonnan beiratkozó hallgató igényei szerint. Az iskola számítástechnikai képzést (például weblapkészítő, szoftverüzemeltető) végez, és angolnyelv-tanfolyamokat szervez. Az iskola honlapján nincsenek feltüntetve a képzések tandíjai, de információink szerint a néhány hónapos kurzusokért több százezer forintot kérnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.