A fájdalomdíjért nem fizetnének

A különadótörvény újabb módosítását, az indoklás nélküli felmentés lehetőségének kizárását, a nyugdíj előtt állók magasabb fizetési kategóriába sorolását és legalább gesztusértékű pedagógusbér-emelést kér a kormánytól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb módosítását kéri a különadótörvénynek a kormánytól a PDSZ. Mendrey László, a szakszervezet elnöke szerint csupán félreértésből maradhatott benne a jogszabályban az a paszszus, amely a munkaügyi perek során megadóztatott jövedelmek 3,5 millió forint feletti részét is különadóval sújtaná. Az elnök leszögezte: rendkívül igazságtalan lenne, ha valakinek egy jogtalan elbocsátás miatt hosszú pereskedés után megítélt fájdalomdíját 98 százalékos különadóval sújtanák.
Az érdekvédők azzal a fideszes törvénymódosító javaslattal sem értenek egyet, amely lehetővé tenné, hogy a közszféra bizonyos alkalmazottait indoklás nélkül fel lehessen menteni az állásukból.
A jövő évi pedagógusbérek kapcsán Mendrey kijelentette: továbbra is elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben az elemzők szerint jövőre átlagosan öt százalékkal nő a magyar munkavállalók jövedelme, addig a közalkalmazotti bértábla egyetlen fillér béremelést sem tartalmaz. Leszögezte: tarthatatlan, hogy a pedagógusok fizetése az utóbbi négy évben egy fikarcnyit sem nőtt, ami az inflációt figyelembe véve óriási reálbércsökkenést jelent. Mendrey közölte: tárgyalnak a kormánnyal, és reménykednek benne, hogy legalább egy gesztusértékű béremelést sikerül kialkudniuk. Az érdekvédő szerint a bérek szempontjából különösen igazságtalan a nyugdíj előtt álló pedagógusok helyzete: az elmúlt négy évben ugyanis emelkedett a nyugdíjkorhatár, a bértábla és a kategóriák azonban nem változtak. Ez ahhoz vezetett, hogy míg a fiatalok és a középkorúak számára háromévenként garantált béremelést biztosít a 14 fizetési kategóriát tartalmazó bértábla, addig a nyugdíj előtt állóknak 6-8 évig ugyanannyi pénzért kell dolgozniuk. A szakszervezet ezért azt javasolja, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése miatt építsenek be újabb két lépcsőt a bértáblába.
Mendrey a készülő új közoktatási törvény koncepciója kapcsán leszögezte: bár már rengeteg információ látott napvilágot a készülő tervezetről, a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság által hivatalosan is vállalt verziót a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Az eddig ismert információk szerint azonban Hoffmann csak december végéig adna időt a szakmai szervezeteknek az egyeztetésre és a javaslattételre. Mendrey szerint az ünnepekkel teletűzdelt két-három hét túlzottan kevés idő ahhoz, hogy a szakma megfelelően véleményezze és szakszerű javaslatokkal segítse a törvény-előkészítést. A PDSZ ezért a koncepció egyeztetési határidejének egy hónappal történő, január 31-ig tartó meghosszabbítását kéri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.