Bajnaiék miatt késik az iskolák pénze

Azért késik az egyházi és az alapítványi óvodák és iskolák normatív támogatása, mert a Bajnai-kormány tudatosan alultervezte a költségvetésben az erre a célra rendelkezésre álló előirányzatot – közölte az oktatási államtitkárság. A pénzt a jövő héten kapják meg az intézmények.

2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnai-kormány hibája miatt késik az alapítványi és az egyházi fenntartású közoktatási intézmények e havi normatív támogatása – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága. A Hoffmann Rózsa (KDNP) vezette államtitkárság leszögezte: a tárca kezelésében lévő, közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás előirányzatát az előző kormány tudatosan alultervezte. A keret kiürült, ezért az eredeti költségvetési előirányzat túllépését még augusztusban kezdeményezte a tárca, amit novemberben hagytak jóvá, ám a végrehajtáshoz csak december 10-én érkezett meg a nemzetgazdasági tárca engedélye. Az államtitkárság szerint a jövő hét elején átutalja a kincstár a pénzt az intézményeknek.
Mint arról lapunk tegnap beszámolt, az alapítványi, valamint a magánóvodák és iskolák mellett az egyházi fenntartású közoktatási intézmények sem kapták meg az e havi, 10-ig átutalandó oktatási normatívát. Úgy tudjuk: a református óvodák és iskolák többségében a pedagógusok megkapták bérüket, ám az APEH-nek többen nem tudták befizetni a járulékokat a 12-i határidőig. A katolikus óvodákban és iskolákban azonban a béreket sem tudták kifizetni a pedagógusoknak és a dolgozóknak. A legutóbbi statisztika szerint valamivel több mint 100 ezer diák jár egyházi közoktatási intézménybe, amelyekben tízezer pedagógus dolgozik. Alapítványi és magániskolába körülbelül 260 ezer gyermek jár, és tizenhatezer pedagógust foglalkoztatnak.
Tegnap Hoffmann Rózsa a TV2 reggeli műsorában kijelentette: olyan költségvetés született, ahol nem csökkent az oktatásra fordítható összeg az előző évhez képest, ami a csökkenő gyereklétszám mellett akár viszonylagos növekedést is jelenthetne, ám hosszú távon szükség lesz a pedagógusi bér emelésére, többek között erre is megoldást keres a pedagógusi életpályamodell. Az államtitkár közölte azt is, nem fél a sztrájkoktól, mert szerinte senkiben nincsen már csodavárás. A hallgatói önkormányzatok által vitatott felsőoktatási törvénytervezettel kapcsolatban leszögezte: követeléseik egy részét megfontolták, ezért kerülhetett bele számos olyan garancia a tervezetbe, amelyet kértek tőlük, ugyanakkor nem tartja reálisnak a többszörös vizsgatétellel kapcsolatos követelményeket, négy vizsgaalkalmat elegendőnek érez.
Eközben Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke tegnapi tájékoztatóján leszögezte: nem 2011. lesz a közoktatás éve, mert jövőre nem emelik a pedagógusok bérét, az iskoláknak járó normatíva pedig – az önkormányzati és az egyházi iskoláké is – számításaik szerint csökken.

Új egyetem. 2012. január 1-jétől közszolgálati egyetem alakul. Az új intézmény a Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának öszszevonásából jön létre. A kormány célja a polgári közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálatok erősítése összehangolt és tervezett utánpótlásképzéssel. A jogelőd intézmények az új egyetem önálló karaiként működnek majd tovább. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.