Eddig félszázan fagytak halálra

Megközelíti az ötvenet a téli hideg áldozatainak száma, többségük fűtetlen lakásban vagy az udvarán fagy halálra. A kihűlés tünetei megtévesztően hasonlítanak az alkoholos állapotéhoz, ami hidegben ugyancsak végzetes lehet.

2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább negyvenheten vesztették életüket mostanáig kihűlés miatt az idén, többségük egyedül élő idős vagy beteg ember, aki a saját fűtetlen lakásában vagy az udvarán elesik, és segítség híján hal meg. A rossz szociális körülmények mellett veszélyeztető tényező az alkohol is, amely a közhiedelemmel ellentétben nem melegít, hanem gyors hőleadásra készteti a szervezetet, és ezzel növeli a kihűlés veszélyét.
Sopronban egy 63 éves férfi a saját lakásában hűlt ki, holttestét tegnap találta meg a szomszédja. Ózdon, egy fűtetlen lakásban szombaton egy 46 éves férfi vesztette életét, 97 éves édesanyját súlyos állapotban vitték kórházba. Edelényben egy 53 éves férfi fűtés nélküli lakásának a padlóján halt meg, közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bujban vasárnap délelőtt házának udvarán holtan találtak egy 81 éves asszonyt, aki előző nap úgy esett el, hogy nem tudott felállni és megfagyott. A tragédiák körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárásban, szakértők bevonásával vizsgálja.
A kihűléses halálesetekről szóló adatok különféle helyekről származó becsléseken alapulnak, ami anynyit tesz, hogy az ismertnél sokkal magasabb is lehet a fagyos napok áldozatainak száma. Ráadásul az utcán eleső emberről sem mindig derül ki az, hogy vajon hajléktalan-e vagy csak a közterületen lett roszszul – tájékoztatta lapunkat Matlári Ferenc, a Menhely Alapítvány szóvivője. Elmondta, a kihűlés tünetei megtévesztők, erősen hasonlítanak az alkoholos állapothoz, hiszen a beteg zavartan viselkedik, sőt az utolsó fázisban ledobja a ruhát magáról, mert érzékelése megcsalja. A szakember kéri, aki veszélyben lévő embert lát, hívja a hajléktalanokat segítő megyei diszpécserszolgálatot vagy a mentőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.