Ellenszegülő ejtőernyősök

A nemzeti erőforrás miniszter által szabott határidőig az egyetemi gazdasági tanácsok tagjainak a harmada mondott le önként – tudta meg lapunk. Több neves üzletember és elismert szakember eleget tett a kérésnek, a bukott szocialista és szabad demokrata miniszterek azonban a végsőkig ragaszkodnak az előző kormánytól kapott pozíciójukhoz és az azért járó tiszteletdíjhoz.

2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonketten tettek eleget a hatvanöt minisztériumi delegáltból a november 30-i határidőig Réthelyi Miklós kérésének, és önként lemondtak gazdasági tanácsi tagságukról, amelynek betöltésére még az előző kormányoktól kaptak megbízást.
Információink szerint november 30-i hatállyal önként távozott többek között Sugár András egykori T-Mobile-vezér, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola gazdasági tanácsában volt delegált. Lemondott a Budapesti Corvinus Egyetemen betöltött tisztségéről Surányi György egykori jegybankelnök is. Az önkéntes távozást választotta Simor András jegybankelnök és Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is. Előbbi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, utóbbi pedig a Pécsi Tudományegyetem gazdasági tanácsában töltött be pozíciót. Lemondott Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház orvos igazgatója is, aki a Semmelweis Egyetem testületében volt minisztériumi delegált. Az önként távozók között egyetlen volt szocialista politikus van: Nagy Sándor korábbi szakszervezeti vezér, MSZMP-s, majd MSZP-s országgyűlési képviselő.
A Medgyessy-, valamint a Gyurcsány-kormány bukott miniszterei azonban kivétel nélkül ragaszkodnak pozíciójukhoz és az azért járó díjazáshoz. Békesi László volt szocialista pénzügyminiszter egyértelműen visszautasította a felkérést, és így tett Csillag István egykori szabad demokrata gazdasági miniszter is. A megszabott határidőig nem mondott le két korábbi pénzügyminiszter, Draskovics Tibor és László Csaba sem.
Információink szerint egyébként volt két olyan gazdasági tanácsi tag is, aki lemondásáért cserébe a megbízatása idejére járó teljes tiszteletdíj kifizetését kérte a minisztériumtól.
Az önkéntes távozást visszautasítóknak is meg vannak azonban számolva a gazdasági tanácsban töltött napjaik, az Országgyűlés ugyanis elfogadta azt a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényhez benyújtott törvénymódosítást, amelynek értelmében 2011. január 31-i hatállyal a rektor és a gazdasági főigazgató kivételével a gazdasági tanácsok valamennyi tagjának megszűnik a megbízatása. A Rogán Antal fideszes képviselő nevéhez fűződő módosítás szerint ezzel egyidejűleg az intézményekben új testületek alakulnak, amelyekben az eddiginél nagyobb arányt képviselnek a minisztériumi delegáltak. A tanácsok a jövőben kilenctagúak lesznek, amelyekbe négy tagot delegálnak majd a különböző tárcák, a testület tagjai pedig visszahívhatók lesznek.
Ismeretes, a gazdasági tanácsok – a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter nevéhez fűződő új felsőoktatási törvény értelmében – 2006 márciusában alakultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.