Fidesz-győzelem az érettségi ügyében

Mégsem halasztja el a kormány az emelt szintű érettségi vizsga kötelezővé tételét a felvételizők számára, miután a Fidesz-frakció elsöprő többsége támogatta Pósán László erre irányuló módosító indítványát. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a javaslat ellen szavazott.

2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fidesz-győzelemmel zárult a kormánypártok között zajlott oktatáspolitikai csörte az érettségi ügyében, miután a parlament tegnap nagy többséggel elfogadta Pósán László módosító indítványát. A javaslat törölte a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényből azt a passzust, amely elhalasztotta volna az emelt szintű érettségi vizsga felvételi alapkövetelménnyé tételét a legtöbb alapképzésen. Az ügy érdekessége, hogy a módosító javaslat kapcsán a kormánypártok egymással szemben szavaztak. A KDNP – köztük Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár – elutasította a halasztás eltörlését, míg a fideszes politikusok több mint 90 százaléka támogatta azt. A kereszténydemokraták közül egyedül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szavazta meg az indítványt. Az MSZP többsége elfogadta a javaslatot, a Jobbik azonban a KDNP-vel együtt elutasította azt. A Népszabadság információi szerint a voksolás előtt a Fidesz-frakció vitatta meg a kérdést, és a párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjai „demonstratíve kiálltak” Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter mellett a Hoffmann Rózsával folytatott oktatási vitában.
Az emelt szintű érettségi felvételi követelménnyé tételéről szóló törvényjavaslatot még a nyáron Pokorni Zoltán és Pósán László fideszes képviselők nyújtották be az Országgyűlésnek, amit akkor a parlament ellenszavazat nélkül fogadott el. A jogszabály előírta a kormánynak, hogy ez év október 30-ig rendeletben szabályozza: a felsőoktatási intézménybe történő felvételhez az egyes alapszakok, illetve osztatlan képzések esetében mely tárgyból vagy tárgyakból kell emelt szintű vizsgát tenni. A törvény leszögezte azt is: a kötelező vizsgára vonatkozó előírásokat a 2013 szeptemberében induló képzések esetében már alkalmazni kell.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága azonban nem adta ki a bevezetéshez szükséges rendeletet, a kormány pedig a salátatörvény-javaslatban kezdeményezte a jogszabály lényegi rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését. A salátatörvény forráshiánnyal és a készülő új felsőoktatási törvénnyel indokolta a halasztást, amely majd megfelelően szabályozza ezt a kérdést.
A Fidesz oktatáspolitikusai azonban nem értettek egyet a lépéssel. Szerintük ugyanis a felsőoktatás minőségének javításához mielőbbi beavatkozásra van szükség, a felsőoktatási törvény pedig legkorábban csak 2014-től tudná kötelezővé tenni a vizsgát, amivel újabb egy évet veszítene a felsőoktatás.
Pokorni Zoltán szerint a javaslat elfogadása kulcsfontosságú volt annak érdekében, hogy a felsőoktatás színvonalának javulása még ebben a kormányzati ciklusban érzékelhető legyen. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint a két emelt szintű vizsga egy lépcsőben való bevezetése túl drasztikus lenne, ráadásul 2014 választási év lesz, ebben az időszakban pedig egy kormányzati erő könnyen elállhat a kemény lépések megtételétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.