Győzelem iskolaügyben

Nem kell bezárni a kaposvári Pécsi Utcai Általános Iskolát, ahová többségében roma tanulók járnak, és a gyerekeket sem kell másik iskolába átvinni, a diákok ugyanis önként választották az intézményt, és hátrány sem érte őket – mondta ki tegnap a Legfelsőbb Bíróság.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mohácsi Erzsébet vezette Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azért fordult a Legfelsőbb Bírósághoz (LB), hogy a testület vizsgálja felül az ügyben korábban hozott másodfokú ítéletet, és mondja ki, a roma gyerekeket hátrány érte a jogellenes elkülönítéssel, és kötelezze az önkormányzatot a jogsértő helyzet felszámolására.
– Az alapítvány azt akarta elérni, hogy a gyerekeket kötelező legyen átvinni másik iskolába, ami azt jelentette volna, hogy be kell zárni a Pécsi Utcai Általános Iskolát. Ehhez képest a bíróság az önkormányzat javára változtatta meg a másodfokú ítéletet, a többi részt pedig helybenhagyta – mondta Szijártó Attila, a kaposvári önkormányzat ügyvédje. Tájékoztatása szerint az LB elhagyta a másodfokú ítéletnek azt a részét, amely arra kötelezte volna az önkormányzatot, hogy tegyen meg mindent a szegregáció felszámolásáért, vagyis a gyerekeket nem kell másik iskolába íratni. A testület helybenhagyta a korábbi ítélet azon részét, amely kimondta, a szegregáció ugyan megvalósul az intézményben, mert oda többségében roma gyerekek járnak, ezt a helyzetet azonban nem az önkormányzat idézte elő, a családok maguk választották ezt az iskolát. Helybenhagyta az LB azt a megállapítást is, amely szerint nem érte hátrányos megkülönböztetés a roma gyerekeket, mert nem részesültek alacsonyabb színvonalú oktatásban, sőt, a 180 diákot számláló intézmény a felszereltségét, pedagógusai végzettségét tekintve Kaposvár legjobb alapfokú iskolái közé sorolható.
– Az LB döntése azt igazolja, hogy az előző kormány által követett erőszakos integrációs politika nem járható út – kommentálta a döntést Szita Károly polgármester. Leszögezte: örül a döntésnek, hiszen a roma gyerekeket érte volna a legnagyobb hátrány, ha önkéntes döntésük ellenére másik iskolába kellett volna vinni őket. Mohácsi Erzsébetet az ítélethirdetés után többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.