Hazahoznák a magyar kutatókat

Több száz millió forinttal támogatja a kormány a pénzügyi okokból külföldre kényszerült kiemelkedő magyar kutatók hazahozatalát – derül ki a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatból. Az elmúlt években a Magyar Tudományos Akadémia önerejéből próbálta hazacsábítani a fejlődés kulcsát jelentő tudósokat, mert a szocialista kormány egy fillért sem adott erre a célra.

2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kilencszázmillió forintot különített el a kormány a jövő évi költségvetési javaslatban a Lendület Programra, amellyel anyagi okokból külföldre kényszerült tudósok hazahozatalát finanszírozzák. A fideszes Pósán László módosító indítványa további 202 millió forinttal növelné meg az erre a célra szánt összeget, ami azt jelentené, hogy jövőre 1,09 milliárd forint állna rendelkezésre a fiatal magyar tudósok itthon tartására és a már külföldön dolgozó kutatók hazacsábítására. A fideszes politikus azzal indokolja a támogatás növelésének szükségességét, hogy a kutatási-fejlesztési infrastruktúra elavult, a magasan képzett kutatók jelentős hiánya várható, ami negatívan hat a gazdasági fejlődésre. Pósán László rámutat: a felsőoktatás részére nyújtott kutatás-fejlesztési támogatások az akadémiai kutatócsoportok esetén hasznosultak a legjobban.
A Lendület Programot 2009-ben indította el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), ám a szocialista kormányok egyetlen fillérrel sem támogatták azt, pedig a kiemelkedő tehetségű kutatók jelentik hazánk gazdasági és tudományos fejődésének motorját. Az Akadémia két év alatt saját költségvetéséből hatszázmillió forintot tudott elkölteni erre a célra, amiből 11 tudós hazahozatalát, illetve itthon tartását finanszírozták. Ha a kormány elfogadja Pósán László módosító indítványát, akkor egyetlen év alatt további 10-15 tudós itthoni tevékenységét lehet finanszírozni.
– Miután a korábbi években nem kaptunk állami támogatást, már annak is nagyon örültünk, hogy az új kormány az előzetes tárgyalások során 400 millió forintot ígért erre a célra. (A csaknem kilencszázmillió forintos keret 400 millió forint feletti része az Akadémia által a programra átcsoportosított összeg.) Úgy tudom, hogy a kormány támogatja Pósán László képviselő úr módosító indítványát, amely további 200 millióval fejeli meg ezt az összeget. Ebből a pénzből egyetlen év alatt további 10-15 kutatót lehet hazahozni – jelentette ki lapunknak Pálinkás József. Az MTA elnöke szerint a kutatók elvándorlásának fő oka az alacsony fizetés, illetve az, hogy az alulfinanszírozottság miatt nem tudnak versenyképesek maradni a munkájukban. Leszögezte: a programmal arra törekednek, hogy a legkiválóbb tehetségeket meg tudják tartani. A legjobbak itthon tartása további fiatal tehetségek elvándorlását is megakadályozza, hiszen a kiemelten finanszírozott kutató másoknak is munkát tud adni. A programmal a kiválasztott tudósoknak öt éven keresztül kiemelt bért (az egyetemi tanári fizetés kétszeresét) folyósítanak, és lehetővé teszik számukra, hogy a kutatási projekthez megvásárolják a szükséges eszközöket, illetve saját kutatócsoportot állítsanak fel. Egy tudós itthon tartásának éves pluszköltsége 60 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.