Idegen zsoldosok

Stier Gábor
2010. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kihívások. Míg a csaták kimenetele alapvetően a tábornokok tudásától, addig a háborúké a gazdaság állapotától függ – fogalmaztak az Izvesztyija körkérdésére – Mi lenne, ha jönne a háború? – orosz katonai szakértők. Emlékeztettek a második világháborúra, majd az azt követő évtizedekre, amikor a szovjet-orosz hadsereg az akkori tapasztalatokra építve képtelen volt váltani, így nem kis mértékben járult hozzá a gazdasági összeomláshoz. A haderőreform tehát már nagyon érett, hiszen immár nem a mennyiségre, a rakétafejek számára kell a biztonságot építeni. Fenn kell ugyanakkor tartani a mobilizációs képességet, hiszen ez döntött a második világháborúban is. – Amikor kitör a háború, a pacifizmus gyorsan elolvad! Ha a haza kerül veszélybe, a gyerekek, a család sorsa a tét, akkor az emberek mindig fegyvert fognak ragadni – szögezték le a szakértők, megjegyezve, ez a veszély ma nem áll fenn. (MN)


A nyelvet beszélő, elsősorban szláv származású hivatásosokkal könnyítene a nyomasztó káderhiányon az orosz hadsereg. Egy friss elnöki rendelet megkönnyíti a belépést, így szerződéses alapon sorkatonaként, matrózként és tisztes állományban a jelenleginél nagyobb számban szolgálhatnak külföldiek a hadseregben. A vezérkar szigorúan kikötötte, hogy parancsnoki posztokat nem foglalhatnak el.
A flottához 2004-től már jelentkezhetnek külföldi állampolgárok, a tavalyi adatok alapján azonban nem állnak hosszú sorok a bizottságok előtt. Összesen 340-en léptek szolgálatba, köztük 103 tádzsik, 69 üzbég és 42 ukrán állampolgár. A feltételekben a legfontosabb változás, hogy immár nem szabnak meg semmilyen végzettségi küszöböt, míg korábban a belépéshez érettségi bizonyítványt követeltek meg. Egyetlen kikötés, hogy a zsoldosnak köznapi szinten beszélnie kell oroszul, fizikailag és pszichésen egészségesnek kell lennie a 18 és 30 év közötti jelentkezőnek. A rendelet mindenki számára kinyitja a kaput, gyakorlatilag azonban szinte kizárólag a posztszovjet térség polgárai jöhetnek számításba. A tapasztalatok alapján ráadásul a nem szláv származásúakkal nehéz együtt dolgozni, így őket eddig a flottához, a légierőhöz és a komoly technikai felkészültséget feltételező egységekhez nem irányították. Most lehetőség szerint ezen is könnyítenek. A külföldiek ugyanannyi bért kapnak, mint az oroszok, a szerződést azonban velük nem három, hanem öt évre kötik. Esküjük értelmében maradéktalanul teljesíteniük kell elöljáróik parancsait, s tartani kell magukat az orosz alkotmány előírásaihoz. Három évi szolgálat után kaphatnak orosz útlevelet. Eleinte sokan megrökönyödtek ezen a liberális nyitottságon, a katonai vezetés azonban kényszerből lépett erre az útra. A haderőreform egymilliós hadsereget jelöl meg célként, ám mint szakértők rámutatnak, kötelező sorkatonai szolgálat révén demográfiai, kizárólag szerződésesekkel pedig gazdasági okok miatt nem lehet ezt a létszámot kiállítani. A tátongó lyukat légiósokkal lehetne betömni, amire a világban több helyen is van példa. A francia idegenlégióban az 1831-es megalapítás óta mintegy 600 ezren szolgáltak, de vannak külföldiek az amerikai hadseregben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.