Kezdődik a felvételi, változik a pontszámítás

Szerdától lehet jelentkezni az egyetemek és főiskolák jövő szeptemberben induló képzéseire. Változik a pontszámítás: kevesebb pluszpont jár a nyelvvizsgáért, a hátrányos helyzetért és a kisgyermek neveléséért, nő az emelt szintű vizsgák súlya.

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 15-től két hónapjuk van a fiataloknak arra, hogy eldöntsék, hol szeretnének tovább tanulni. Jövőre a tanulmányi és érettségi pontok számítása nem változik a tavalyihoz képest, a maximálisan megszerezhető pontszám a pluszpontokkal együtt 480. A pluszpontok számítása azonban átalakul: az emelt szintű vizsgán kívül szinte minden másért kevesebb pont jár. Az erről szóló rendelet Hiller István korábbi szocialista oktatási miniszter nevéhez fűződik. A változtatások célja, hogy minél többen tegyenek magasabb fokú matúrát.
Az emelt szintű érettségiért továbbra is darabonként 40, összesen maximum 80 pontot lehet kapni. A középfokú komplex nyelvvizsgáért ugyanakkor az eddigi 35 helyett már csak 28 pont, a felsőfokúért 50 helyett 40 pont jár. A nyelvvizsgákért összesen legfeljebb 40 pluszpont vehető figyelembe. A hátrányos helyzetű jelentkezők 20 többletpontot kaphatnak az eddigi 25 helyett, a halmozottan hátrányos helyzetűek 40-et 50 helyett. A fogyatékkal élőknek és a gyermeküket nevelő anyáknak 40 pluszpont jár 50 helyett. A kimagasló sportteljesítményért is kevesebb pont jár.
A felvételi minimumponthatár alapképzésen jövőre is 200, a felsőfokú szakképzésen 140 pont lesz, vagyis ennél rosszabb teljesítménnyel sehova nem lehet bekerülni. A jelentkezési határidő február 15-e. A felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9000 forint, ezért három képzésre lehet jelentkezni. Aki több helyen próbálkozna, annak minden további jelentkezés kétezer forintjába kerül. A jelentkezési lappal együtt benyújtott kérelem alapján a hátrányos helyzetűek 50, a halmozottan hátrányos helyzetűek 100 százalékos kedvezményt kapnak a díjból. Az intézmények az általuk szervezett egyéb vizsgáért négyezer forintot kérhetnek. A jelentkezési lapok megtalálhatók a felsőoktatási felvételi tájékoztatókban, az Educatio Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, illetve egyes felsőoktatási intézményekben. A felsőoktatási felvételi tájékoztató első kötete tartalmazza a szeptemberben induló összes felsőfokú szakképzést, valamint alap- és osztatlan képzést, a második kötet ismerteti a mesterképzéseket.
Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár közölte: védettnek számítanak a természettudományos, műszaki, informatikai mesterképzések keretszámai, az érintett területek államilag finanszírozott férőhelyeinek intézmények közötti elosztásáról külön bizottság dönt. Jelezte: január 14-én kihirdetik a jövő februárban induló, keresztféléves képzések felvételi ponthatárait. E képzésekre több mint 25 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly.

A minőségért. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium változatlanul azt az álláspontot képviseli a hallgatókkal folytatandó tárgyalásokon, hogy a felsőoktatás minőségi javulásának garanciáiért a hallgatóknak is munkálkodniuk kell. Ezt lapunk cikkére reagálva közölték, amelyben arról írtunk, nem született megállapodás a felsőoktatási törvény koncepciójáról, a hallgatók emiatt tüntetésre is készek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.