Kína mentőövet dobna Portugáliának

A portugál pénzügyminiszter tegnap Pekingben újra határozott ígéretet kapott vendéglátójától, hogy segítséget kap az óriási portugál külső adósság kifizetéséhez és a portugál gazdaság talpra állításához. A kínai államfő, Hu Csin-tao (Hu Jintao) még november elején járt Lisszabonban, és már akkor felajánlotta segítségét.

2010. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fernando Teixeira dos Santos azzal magyarázta a bizalmat, hogy a Távol-Kelet gazdasági nagyhatalma bízik a portugál pénzügyek megszilárdításában, akárcsak a gazdasági növekedés helyreállításában. Egy hónapja Ven Csia-pao (Wen Jiabao), a kínai kormány feje Makaóban, az 1999-ben Kínának visszaadott volt portugál gyarmaton ismételte meg a biztatást, Portugália megkapja a pénzügyi segítséget. Azóta a brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva is többször jelezte Lisszabonnak, hogy a piaci nyomást is ellensúlyozandó szintén hajlandó segíteni a portugáloknak államkötvények vásárlásával.
A nyomás óriási erejére jellemző, hogy egy hónap alatt kétszer is nem sok híja volt, hogy az írekhez és a görögökhöz hasonlóan Portugália 1977 és 1983 után harmadszor is segítséget kérjen, ezúttal a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió közös segélyalapjából. A játszma még korántsem ért véget, mert a tegnapi kínai bejelentéssel egy időben az egyik hitelminősítő, a Standard and Poor’s közölte, hogy fontolgatja a portugál adósságkockázat további leminősítését. Portugália az úgynevezett PIIGS országok – Portugália, Írország, Olaszország, Görögország és Spanyolország – egyike, amelyeket a piacok két éve egyre jobban sújtanak követeléseikkel és döntéseikkel. A hitelminősítő egy füst alatt két országot szeretne „elintézni”, mert az ugyancsak nagyon megszorongatott Spanyolország bankjai birtokolják a portugál banki adósságok egyharmadát, 75 milliárd eurót.
2008 őszén még az volt az általános elemzői vélemény José Sócratesről, a már csak kisebbségben kormányzó miniszterelnökről, hogy legfeljebb két évig húzza ki, és második mandátuma lejárta előtt kénytelen lesz meghirdetni az előre hozott választásokat. De a jobbközép szociáldemokraták elszalasztották az összes eddigi alkalmat, hogy leváltsák Sócratest. Sőt, a határozatlansággal már azt is kockáztatják, hogy januárban újraválasztják jelöltjüket, a jelenlegi államfőt, Aníbal Cavaco Silvát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.