Lóról nyeregbe: Borkai a MOB élén

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén egyedüli jelöltként Borkai Zsoltot választották meg az 1895-ben alapított szervezet tizenötödik elnökévé. Elődje, az államfővé avanzsált Schmitt Pál – aki a MOB-ot önállósága visszanyerése, 1989 óta irányította – tiszteletbeli elnök lett.

2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MOB-elnökök:
1895–1904 Berzeviczy Albert
1904–1905 gróf Széchenyi Imre
1905–1908 gróf Teleky Sándor
1907–1927 gróf Andrássy Géza
1927–1941 Muzsa Gyula
1941–1944 Prém Lóránd
1946–1948 Jámbor Alajos
1948–1950 Sebes Gusztáv
1950–1964 Hegyi Gyula
1964–1969 Egri Gyula
1969–1979 Beckl Sándor
1979–1987 Buda István
1987–1989 Deák Gábor
1989–2010 Schmitt Pál
2010– Borkai Zsolt


Kevésbé ismert, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1894-es megalakulásánál ott bábáskodott egy magyar tanárember is, Kemény Ferenc, aki a 80-as években a Sorbonne-on hallgatott előadásokat, és Párizsban közeli barátságba került Pierre de Coubertinnel. Nevét ott találjuk a NOB első tagjai között. Saját hazájában azonban, miként a francia báró – lásd a zűrzavaros 1900-as, párizsi olimpiát –, ő sem tudott próféta lenni. A MOB megalakulásakor még titkárrá választották, de aztán az egyesületek közötti torzsalkodás áldozata lett. Kemény nem viselt magas közéleti méltóságot, emiatt is hátrányt szenvedett. A MOB első elnöke Berzeviczy Albert, későbbi vallás- és közoktatásügyi miniszter lett, őt három gróf, Széchenyi Imre, Teleky Sándor és Andrássy Géza követte. Utóbbi 1907-től húsz évig irányította a szervezetet, mígnem 1927-ben az „olimpiai ügyeket” német mintára az Országos Testnevelési Tanács IV. szakbizottságának hatáskörébe utalták. A II. világháború után a MOB rövid időre visszanyerte az önállóságát, de 1948-ban az Országos Sporthivatal megalakulásával, ezúttal szovjet példa nyomán, a mindenkori állami sportvezetés fiókintézménye lett. Elnöki tisztét a sportvezetés első embere látta el, tagjait politikai szempontok szerint gondosan összeállított listák alapján egyszerűen kinevezték, és négy évtizeden át valójában csak papíron létezett. Érdekesség, hogy 1948 és ’50 között az Aranycsapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv volt a MOB első embere.
A rendszerváltással, a politikai fordulatot tulajdonképpen megelőzve, a MOB 1989 júniusában szerezte vissza a függetlenségét. Az elnöki posztra az addigi főtitkár, a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Schmitt Pál került, aki a szavazáson szűken, 54-52-re győzte le Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség akkori főtitkárát. Schmitt, aki a NOB-nak 1983 óta tagja, 2009 januárjában hatodszor kapott bizalmat. Idén előbb az Országgyűlés elnökévé, majd államfővé választották, ezután mondott le a MOB vezetéséről.
(Mint köztársasági elnök a fennálló rendelkezések értelmében nem lehetne civil szervezet tagja, a NOB tagjaként azonban – a charta előírásai szerint – a nemzetközi olimpiai mozgalmat képviselheti Magyarországon.) Lehetséges utódjaként sokáig leginkább Kovács Istvánt emlegették. Az olimpiai bajnok ökölvívó nem rejtette véka alá, hogy szívesen vállalná a felkérést, ám miután nyilvánvalóvá vált, hogy a 45 éves Borkai Zsolt alelnöknek a háttérben nagyobb a támogatottsága, visszakozott. Az 1988-as szöuli olimpia tornaversenyein lólengésben aranyérmes Borkainak, Győr fideszes polgármesterének nem is akadt kihívója. A választásra jobb „ajánlólevelet” nem kaphatott volna: Schmitt Pál, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a MOB alelnöke, a vízilabdázó Dömötör Zoltán pedig az ötkarikás bajnokok nevében ajánlotta a tagság figyelmébe. A végkifejlet nem lehetett kétséges, a szombati közgyűlésen Borkait 141 igen szavazattal, három nem ellenében választották meg az elnöki posztra; Schmitt Pált pedig egyhangúlag tiszteletbeli elnöknek. Németországban az egykori tőröző Tomas Bach, Ukrajnában és Kenyában két korábbi atlétacsillag, Szergej Bubka és Kipchoge Keino személyében is ötkarikás aranyérmes áll a helyi olimpiai bizottság élén, de nem ez a jellemző. Oroszországban például a vancouveri leszereplés után, májusban Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes került a posztra, az Egyesült Államok olimpiai bizottságát vezető Lawrence F. Probst neve pedig inkább az üzleti világból lehet ismerős.
Borkai Zsolté kétségkívül jobban mutat a MOB élén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.