Matute, a tudós írónő

2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen mint az idei irodalmi Nobel-díjas (és korábban szintén Cervantes-díjas) perui–spanyol Mario Vargas Llosa, a Barcelonában született és most 85 éves írónő is azt hitte, tréfálnak vele, amikor szerdán megtudta, 2011. április 23-án ő veheti át a következő Cervantes-díjat. Konzervatív, kispolgári és nagyon vallásos családban nőtt fel. A spanyol polgárháború (1936–1939) utáni próza borúlátó mestere a Spanyol Királyi Akadémia ötödik női tagja, több tekintélyes amerikai egyetem vendégtanára is. Nőként előtte a filozófus és esszéíró María Zambrano (1988) részesült utoljára ebben a megtiszteltetésben, Ana Maria Matute pedig már letett róla, hogy valaha is megkapja a legértékesebb spanyol irodalmi díjat. Saját megítélése szerint hosszú életművéért kapta az elismerést. Bevallotta, hogy átvirrasztotta a döntés előtti éjszakát, annyira izgult, vajon megkapja-e a vágyott díjat.
Pesszimista hangulatú prózájára hatott rosszul sikerült házassága és a kemény spanyol válási törvények egyik következménye: ha az apának ítélik a gyermeket, az anya többé nem láthatja. Érthető, hogy regényeiben nagyon sokat írt a gyermekkorról és gyermekkorának meghatározó élményéről, a polgárháborúról. Négyévesen súlyosan megbetegedett, szenvedését többek között az Artámila történeteiben foglalta össze (1961). Eddig csak négy műve jelent meg magyarul Benczik Vilmos, Csuday Csaba és Dezsényi Gyöngyi fordításában. Ítészei szerint a Kereskedők című regénytrilógia a legjobb műve, amelyben a polgárháborút és az önérdek, illetve a materializmus által irányított társadalmat mutatja be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.