Mi a magyar?

Munkatársunktól
2010. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

…császárunk a német nyelvet el akarván terjeszteni Magyarországunkban, ennek három legalkalmatosabb módját találta. Elsőben: a normális oskolákat behozván, megparancsolta, hogy a deák és magyar nyelvet abbanhagyván, csupán németül taníttassanak a magyar gyermekek. Ropogott szájokban a német nyelv, hozzája nem szokhattanak. Én ezen igyekezetének ellene állván, csak azért is az algebrát és geometriát nyelven kiadtam, hogy megmutassam az ország előtt, hogy a német nyelv soha sem oly alkalmatos a tanúlmányoknak kimagyarázásában, mint a magyar nyelv. Soha se a németek, se a francziák nem mehettenek annyira, hogy a mathesist magok nyelveken úgy kiadhatták volna, hogy abba idegen nyelvekből hordott szavakkal nem kelletett volna élniek. Én megmutattam, hogy ha a tudákosság magyarúl taníttatna, más idegen nyelvre éppen nem lenne szükségünk, a mint is azon két tudások könyveinkben semmi más szavakkal nem éltem, hanem tiszta magyar szavakkal. – Másadik módja a császárnak, mellyel a német nyelvet szükségesnek akarta tenni országunkban, ez vala: parancsolatot adott tudni-illik, hogy a ki németül nem tud, se tisztséget az országban, se professorságot az oskolákban ne reméljjen. Es valóban az universitásunkat meg is kezdette immár rakni Németországból ide küldött német professorokkal. Igy lassan-lassan a többi tisztségeket is vagy azoknak adta volna, kik külső országokból hozzánk tántorogtak volna, vagy azon magyarainknak, kik külső országokon tekeregvén, ottan a német nyelvet megtanúlták volna. […] Harmadik módja bé akarta palántálni országunkban, ez vala: hogy országunknak kies pusztáit melyeken ennek előtte az országnak szükségére barmok legeltenek, elvette, és oda sváb falukat építtetett, mintha azokat magyarokkal (úgy mint a többi között Szeged mellett Kis-Teleket, Horgast) meg nem tölthette volna. Lehordotta tehát ide, iszonyú költséggel a gyülevész német franczia nemzetséget, és országunknak zsírját ezen élhetetlen fél-emberek mártogatták. Ezzel magyar püspökeinknek is kimondhatatlan nagy terhet vetett vállaikra. Ezek osztán kénytelenek voltak a papságra oly embereket felszentelni, kik németől, francziájól, ráczúl, magyarúl egyaránt tudtak, mivel egy faluban ezen nyelvek a község között feltaláltattanak. Ezen papok is gyülevészek voltanak. A sváboknak béhozattatását, és a dolognak méltatlanságát megjelentettem az országnak Árpád negyedik szakaszában, első részében. A többi között arra is inti Árpád Zoltán fiát, hogy a Pannonoknak (ezen név alatt ottan a németeket értem) soha ne higyjen, mert ebek ők kutya nélkül is.
(Dugonics András följegyzései, 1883)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.