Mindenható mesék

Makrai Sonja
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak úgy ontja magából a könyvpiac az óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló történeteket. A karácsonyi szezonban is több ilyen típusú könyv került a polcokra, amelyekre érdemes odafigyelni. A Manókönyvek gondozásában két ígéretesnek tűnő gyerekkönyv is megjelent. Hohol Ancsa és Boris Juli közös írása, a Terka, a világutazó egy cserfes, kíváncsi kislány kalandjait meséli el, és arról elmélkedik, hogy az óvodáskori barátságok akár életre szólók is lehetnek.
Varró Dániel legújabb, Akinek a lába hatos című könyvében rímekbe foglalta apai tapasztalatait; kisgyermekes szülőkkel és porontyaikkal osztja meg, milyen is az élet egyéves Misi fiával. Altató-, öltöztető-, büfiztető-, pelenkázó- és fürdetőverseit Maros Krisztina illusztrálta. Az egyik legkedveltebb mai magyar meseíró Bartos Erika, a Bogyó és Babóca, valamint az Anna, Peti, Gergő írója legújabb, Hoppla meséi – Kirándulás Pécs városában című könyvét az Alexandra saját kiadásában jelentette meg. Az írónő most is a megszokott kedvességgel mesél a pécsi Hoppla nyuszi, Mogyoró, a mókus és Cini, az egér barangolásairól a dzsámitól egészen Orfűig.
Az ünnepekre különleges mesekönyvet jelentetett meg a Nemzeti Tankönyvkiadó is. A Műmese című kötetben harminckét, gyerekek által írt mesét gyűjtöttek egybe. A Műmese a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Magyar Nemzeti Galéria az idén januárban meghirdetett pályázatának legjobbjait fűzi össze, amelyben a gyerekek a galéria egy-egy festményét keltették életre meséikben. Veres Ágost története, Az átmesélt vacsora Lináról, a szegény parasztlányról szól, és Fényes Adolf Testvérek című festménye ihlette.
Kisgyermekes szülőknek érdemes még odafigyelniük a progresszív Csimota Kiadó, a Noran Kiadó, a Pagony könyvek kiadványaira és a Móra Kiadó klasszikus mesekönyveire is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.