Nem kell a pénz a Tündérpalotára?

Várhatóan meghiúsul az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum több mint félmilliárd forintos, norvég támogatásból finanszírozott felújítása, mert a könyvtárat és múzeumot magában foglaló Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nem teljesítette határidőre a vállalt feltételeket – értesült lapunk. A korszerűsítéssel áprilisra kellene kész lenni, ám még egy ecsetvonást sem végeztek az épületen.

2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly júniusban még arról cikkezett a sajtó, hogy teljesen megújul a Tündérpalota fővárosi épülete, amelyben az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) működik. Az ehhez szükséges pénzt, több mint 1,9 millió eurót (több mint félmilliárd forintot) az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázatán nyerte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), amelynek egyik szervezeti egysége a könyvtár. A tavaly nyári tájékoztatás szerint a 2011 áprilisáig megvalósuló projekt részeként felújítják a Tündérpalota teljes külső homlokzatát, több mint 1300 négyzetméteres új közösségi teret alakítanak ki, akadálymentesítik az épületet, bővítik a múzeumi és könyvtári állományt, és digitalizálják a dokumentumokat. A tervek között szerepelt az is, hogy 2011 áprilisára a Tündérpalotában felépül egy olyan központ (a Pedagógusok Háza), amely méltó szakmai otthona lesz a magyar pedagógustársadalomnak.
Ma, mindössze öt hónappal a vállalt végső határidő letelte előtt még egyetlen ecsetvonást sem végeztek az épületen, de még a munkálatok előkészületei sem látszanak, az épületet be sem állványozták. Az már egy laikus számára is egyértelműnek látszik, hogy a korszerűsítéssel nem lehet elkészülni áprilisra, mert ha még napokon belül meg is kezdik a renoválást, kemény mínuszokban nem lehet homlokzatfelújítási munkálatokat végezni.
Információink szerint a késés oka az, hogy könyvtár ügyei felett döntő OFI vezetése nem kezdte meg időben a támogatás feltételéül szabott kritériumok teljesítését, így például 2009-ben nem indította el a szükséges közbeszerzési eljárásokat. Idén ugyan nekikezdtek a megvalósításnak, ám nem elég ütemesen ahhoz, hogy a lemaradást be lehessen hozni. Úgy tudjuk, másfél évvel a támogatás megnyerése után a mai napig nem zárult le a munkálatok kivitelezésére kiírt pályázat, vagyis még azt a céget sem választották ki, amelyik megkezdhetné a renoválást.
Információink szerint a támogatás egy részét még meg lehetne menteni, amenynyiben az OFI határidő-hosszabbítási kérelmet nyújt be. Az engedmény igénybevétele azonban csak úgy lehetséges, ha az intézet állja a határidőn túli költségeket, az OFI azonban várhatóan nem tudja vállalni a több száz millió forintos pluszterhet. Az egyetlen esélyt az jelentené, ha a projektgazda méltányosságból hozzájárulna egy féléves határidő-hosszabbításhoz úgy, hogy a súlyos késedelem ellenére a támogatás teljes összege felhasználható legyen.
Lapunk szeretett volna érdeklődni a projekt állásáról Varga Katalintól, az OPKM igazgatójától, ő azonban Csekő Krisztinához, az OFI főigazgatójához irányított minket. Csekő Krisztinának csak a titkárságvezetőjével tudtunk beszélni, aki a témát megismerve ígéretet tett rá, hogy a főigazgató tájékoztatást ad az ügyben, ám lapzártánkig ez nem történt meg.
Az intézmény ügymenete információink szerint azóta lassult le a fejlesztést ellehetetlenítő és a működést veszélyeztető módon, amióta az előző kormány beolvasztotta a könyvtárat az OFI-ba. A könyvtár a 2007-es egyesítés óta szakmailag ugyan önálló, ám gazdasági autonómiája erősen korlátozott, az anyagi forrásokhoz nem fér hozzá. Információink szerint a könyvtár az egyesítés óta még az alapvető feladatai ellátáshoz szükséges anyagi eszközökkel sem rendelkezik: könyvbeszerzésre sem kap pénzt, pedig gyűjteményének gyarapítása jogszabályban meghatározott alapvető feladata. Egyesek szerint az elmúlt három év bebizonyította, hogy az előző kormány által takarékossággal indokolt beolvasztás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, működése sem hatékonyabb, sem olcsóbb nem lett. Sokak szerint az egyetlen esélyt a könyvtár önállóságának visszaadása jelentené arra, hogy megvalósuljon egy modern információs és kulturális központ a pedagógustársadalom számára.
Az Országos Pedagógiai Könyvtár olyan országos feladatkörű, tudományos szakkönyvtár, amely nemzeti feladatokat is ellát. Fontos szakmai segítséget nyújt a kutatóknak, a pedagógusoknak és a felsőoktatásban tanulóknak. A teljesség igényével gyűjti a magyar oktatáspolitikai, neveléstudományi, ifjúságszociológiai dokumentumokat, a magyar tankönyveket, továbbá a hazai gyermek- és ifjúsági irodalmat, és komoly gyűjteménye van a szakterületek külföldi irodalmából is. A könyvtári állomány mintegy ötszázezer kötetből áll, 4800 kötet muzeális értékű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.