Röviden

MTI
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pohárnokot és Sparrow-t díjazták
Pater Sparrow az 1 című első játékfilmjéért a legjobb rendező, Vranik Roland Adás című filmjének operatőre, Pohárnok Gergely pedig a legjobb operatőr díját nyerte el a málagai Fancine filmfesztiválon, a fantasztikus filmek nemzetközi seregszemléjén. (M. S.)

Magyar siker a Liszt-versenyen
Tóth Péter zongoraművész nyerte a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt-verseny fődíját és
a hosszabb művek kategóriájának díját. (MTI)

Ismeretlen Vivaldira bukkantak
Antonio Vivaldi velencei zeneszerző két, eddig ismeretlen hegedűszonátájára bukkantak Londonban. A két hegedűdarabra, amely kétszázhetven éve egy kéziratgyűjteményben bújt meg, akkor akadtak rá, amikor a gyűjtemény a londoni Foundling Museumhoz került. A két szonáta közül a C-dúrt vasárnap mutatják be Liverpoolban, az egyetem Cornerstone Fesztiválján. (MTI)

Gödöllőre költözik Mária Terézia
A Szépművészeti Múzeum aulájában kiállított Mária Terézia- bronzszobrot december elején Gödöllőre szállítják. Zala György 1907-ben készített, egykor a Millenniumi Emlékművet díszítő alkotását a jövő évi gödöllői barokk év programsorozat előre hozott eseményeként állítják fel a királyi kastély parkjában. (MTI)

Olasz színházak, mozik sztrájkja
Több mint kétszázötvenezren tiltakoztak tegnap Olaszországban a Berlusconi-kormány által meghirdetett és a kulturális életet is érintő megszorítások miatt. Az olasz kormány 2011-es költségvetési tervezete szerint a kulturális célokra fordítható összeg 288 millió euróra csökkenne. Több ezer állás kerülhet veszélybe, ha elfogadják az új javaslatot. A legnagyobb veszélybe a filmes projektek kerülhetnek. (M. S.)

Salzburgi játékok: 1,5 milliós támogatás
Egyenként 1,5 millió euróval támogatja 2011 és 2013 között a Salzburgi Ünnepi Játékokat
a tartomány és a város.
A felajánlott összegeket szükséges technikai újításokra és újabb projektek megvalósítására fordítják. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.