Több százezer elkeseredett nyugdíjas

2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalódottak és elkeseredettek a rokkantnyugdíjasok, akik a médiában elhangzott tegnapi kormányszóvivői tájékoztatóból tudták meg, hogy kimaradnak a jövő évi nyugdíjemelésből – mondta lapunknak a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke. – Négyszázezer rokkantnyugdíjast és 30-40 ezer nyugdíjszerű ellátásban, járadékban, fogyatékossági támogatásban részesülőt érint a kormány döntése, amit nem tudunk elfogadni – szögezte le Hegedüs Lajos.
– Köztudomású, hogy a rokkantnyugdíjasok járandóságának átlaga alacsonyabb az öregségi nyugdíjak átlagánál. Amiként az öregségi nyugdíjasokét, a rokkantak megélhetési helyzetét is nehezíti a költségek növekedése. A négyszázezer rokkantnyugdíjasnak csak tíz százaléka végez nyugdíj-kiegészítő munkát, a többiek csak a járandóságukra számíthatnak. Őket is megilletné a nyugdíjemelés – mondta a MEOSZ elnöke.
Felvetésünkre, hogy becslések szerint több tízezer nyugdíjkorhatár alatt élő személy „érte el” orvosi segédlettel, hogy rokkantnyugdíjassá minősítsék, Hegedüs Lajos úgy reagált, „ez nem lehet indok”.
– Aki jogszerűen, tisztességes úton lett rokkantnyugdíjas, annak nincs felelőssége, félnivalója, hogy kiszűrik a rendszerből. A néhány tízezerre tehető, színlelt betegséggel rokkantnyugdíjba került személy és segítőik felelősségre vonását mi is támogatjuk – jelentette ki. A MEOSZ elnöke felháborítónak tartja, hogy a nyugdíjemelésből való kizárásukról nem történt egyeztetés, s hogy az érintettek a híradásokból értesültek a diszkriminatív döntésről. Mivel még friss az információ, a szövetség még nem tudja, miként adjon hangot elégedetlenségének.
Az MSZP tegnap úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy néhány bűnöző miatt a kormány kollektívan bünteti az összes rokkantnyugdíjast. Török Zsolt, az MSZP szóvivője úgy fogalmazott: a pofátlanság teteje, hogy épp egy „tolvaj kormány” merészel csalónak minősíteni nyolcszázezer rokkantnyugdíjast.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.