Továbbra is csúcson a Fazekas Mihály Gimnázium

Az eredményességi mutatók alapján idén is az évek óta listavezető budapesti Fazekas Mihály Gimnázium számít az ország legjobb gimnáziumának – derül ki a középiskolák rangsorából. Egyre erősebbek a vidéki intézmények is: a szakközépiskolák versenyét például a váci Boronkay György Középiskola nyerte. Van olyan intézmény, ahol a diákok 97-99 százaléka szerzett nyelvvizsgát.

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is megjelentette a hazai középiskolák eredményességi mutatói alapján összeállított rangsort a Köznevelés című oktatási hetilap. A lista élén a trónjáról évek óta letaszíthatatlan budapesti Fazekas Mihály Gimnázium áll. Az ország legjobb gimnáziumában érettségiző diákok 91,31 százaléka rendelkezik nyelvvizsgával, a középszintű érettségin nyújtott átlagos teljesítményük pedig 88 százalékos. A képzeletbeli dobogó második fokára a fővárosi ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola állhatott fel, míg a győri Révai Miklós Gimnázium lett a bronzérmes. Bár a toplistát még két fővárosi intézmény vezeti, egyre jobbak a vidéki intézmények is. Ezt jól mutatja, hogy a rangsor harmadik–hatodik helyén négy vidéki iskola áll. A fővárosi és a nyugat-magyarországi intézmények hegemóniája mellett a legnagyobb meglepetésnek a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium eredménye tűnik, amely a diákok teljesítménye alapján jelenleg az ország negyedik legjobb gimnáziumának számít.
A szakközépiskolák közül idén a váci Boronkay György Középiskola bizonyult a legjobbnak. Az intézményben a diákok 39,1 százaléka tett nyelvvizsgát, és átlagosan 77,6 százalék teljesítette a középszintű érettségit. A második helyen a fővárosi Varga István Szakközépiskola, míg a harmadikon a győri Jedlik Ányos Középiskola végzett. A szakközépiskolák top tízes listáján hét vidéki és mindössze három fővárosi intézmény szerepel.
A középiskolák rangsorát a gimnázium diákjainak eredményességi mutatói alapján állítják össze. Figyelembe veszik az elmúlt négy évben nyelvvizsgát tevők arányát, az országos középiskolai tanulmányi versenyeken (OKTV) elért eredményeket, illetve a középszintű érettségin elért átlagteljesítményt.
Ha az egyes kategóriákat külön vizsgáljuk, a Fazekas akkor is tarol: a középszintű érettségi vizsgákon a budapesti gimnázium diákjai érték el a legjobb átlagteljesítményt. A vegyes középiskolák közül a gödöllői Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola, a szakközépiskolák közül pedig a váci Boronkay György Műszaki Középiskola tizenkettedik évfolyamosainak eredményei voltak a legjobbak a középszintű érettségin. A tanulmányi versenyen elért eredmények alapján is a Fazekas a listavezető 1269 ponttal. Előnye óriási: a második helyezett ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájának diákjai kevesebb mint feleannyi, a harmadik helyezett ELTE Apáczai Csere János Gimnázium tanulói pedig csupán negyedannyi pontot szereztek. A szakközépiskolák közül a budapesti Puskás Tivadar Technikum, az egri Neumann János Középiskola tanulói zsebelték be a legtöbb döntős helyezést.
A nyelvvizsgával rendelkező diákok aránya alapján összeállított lista nem okozott nagy meglepetést: a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium, a balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium, valamint a Budapesti Osztrák Iskola áll a gimnáziumok élén, ezekben az intézményekben a diákok 97-99 százaléka szerzett már nyelvvizsgát. A szakközépiskolák közül a pécsi Zipernowsky Károly Szakközépiskola, a vegyes középiskolák közül pedig a Magyarországi Németek ÁMK, valamint a budapesti Xántus János középiskola tanulói rendelkeznek legnagyobb arányban nyelvvizsgával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.