Újabb három év moratórium a termőföldre

Tegnap az Európai Bizottság – Magyarország szeptember 10-i kérésének megfelelően – engedélyezte a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását. Ezek szerint szabad utat kapott a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárok és valamennyi jogi személy termőföldszerzésének korlátozására vonatkozó átmeneti időszak kinyújtása három évvel.

2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság a döntést a Magyarország által szolgáltatott információk alapján hagyta jóvá. Ezek ugyanis rávilágítottak arra, hogy e hosszabbítás nélkül fennáll a veszélye, hogy a mezőgazdasági földterületek piacán súlyos zavarok alakulhatnak ki. A bizottság egyben felkérte hazánkat, fokozza a folyamatban lévő agrárreform befejezésére tett erőfeszítéseit, különösképpen érjen el haladást a kárpótlási folyamat lezárásában. A testület egyben sietett hazánkat emlékeztetni azokra az előnyökre, amelyekkel a külföldi tőke fokozott beáramlása járna a mezőgazdasági földterületek piacán, valamint arra a pozitív hatásra, amelyet a külföldi beruházások a tőke- és know-how-ellátottság révén gyakorolnának a mezőgazdasági termelékenységre.
*
– Azért engedélyezzük Magyarországnak az átmeneti időszak további három évvel történő, egyszeri meghosszabbítását, mert hiszünk benne, hogy így képes lesz felkészülni a teljes körű liberalizációra, amelynek révén azután a magyar mezőgazdasági ágazat az unió belső piacának minden előnyét élvezni tudja – fogalmazott Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos.
Mint ismert, a globális válság az átlagnál súlyosabban érintette a magyar mezőgazdasági ágazatot: a reáljövedelmek tavaly harminc százalékkal csökkentek nálunk, míg az Európai Unió más tagállamaiban mindössze tizenkét százalékos volt a visszaesés. A helyzetet tovább súlyosbították a rendkívül rossz hitelfeltételek. A Magyarországot érintő további sajátos tényezők között szerepelt a földtulajdonlás konszolidációjának lassú előrehaladása, valamint a kárpótlás és a privatizáció hosszan tartó és még mindig befejezetlen folyamata.
– Óriási gazdasági diplomáciai siker, hogy az Európai Bizottság rábólintott a földmoratórium hároméves meghosszabbítására – kommentálta a brüsszeli döntést lapunk kérdésére az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Font Sándor hangsúlyozta, az így rendelkezésre álló időt a 2014-től érvényes előírásokra való felkészüléssel kell tölteni. Mint mondta, olyan hazai szabályozást kell felállítani, amely megteremti a feltételeit annak, hogy a magyar termőföld a mezőgazdaságból élő, helyben lakók tulajdonában maradhasson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.